Avantajele masajului bebelusilor
Casă şi familie · Copii / De Roxana Totolici, 29.11.2007

Binefacerile masajului se manifesta asupra bebelusului tau atat fizic cat si psihic. Rezultatele obtinute in timpul cercetarilor clinice arata ca masajul favorizeaza luarea...

Binefacerile masajului se manifesta asupra bebelusului tau atat fizic cat si psihic. Rezultatele obtinute in timpul cercetarilor clinice arata ca masajul favorizeaza luarea in greutate si somnul bebelusului si faciliteaza tranzitul intestinal. La nivel psihologic, masajul determina dezvoltarea legaturii afective intre copil si parinti.

In plus, masajul favorizeaza coordonarea musculaturii, elimina durerea, diminueaza inflamatiile si iritatiile cutanate, stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor, ii faciliteaza circulatia sangelui, respiratia si digestia.

Masajul ofera o ocazie ideala pentru a impartasi momente de intimitate, contact fizic, apropiere si interactiune pozitiva intre mama si copil.

In timpul unei cercetari, un grup de 40 de bebelusi cu varsta cuprinsa intre o luna si trei luni au fost supusi in mod aleatoriu unor sedinte de masaj de 15 minute sau au fost leganati, de doua ori pe saptamana, timp de sase saptamani.

Bebelusii care au fost masati au luat in greutate si au avut un temperament mai calm si dispozitii emotionale si sociale excelente. De asemenea, s-a dovedit ca sunt mai putin stresati, plang mai putin si adorm mult mai repde.



Masajul bebelusilor are efecte benefice si asupra mamelor care sufera de depresii postnatale. 25 de mame care acuzau aceasta afectiune au participat o data pe saptamana la sedinte de masaj in grup a bebelusilor, timp de cinci saptamani. Aceasta activitate a lor a fost dublata de o sustinere psihologica si de sfaturi practice.

S-a observat, doar la mamele care au participat la sedintele de masaj, ameliorari ale aspectului general si mai ales in ceea ce priveste interactiunea dintre mama si copil. Totusi un sfert dintre mame au abandonat sedintele in timpul acestei cercetari, lucru care demonstreaza ca apropierea mama-bebelus nu este perceputa favorabil in cazul tuturor mamelor depresive.


Un alt studiu care a durat 14 zile demonstreaza ca micutii masati dorm mai bine. 12 din 21 de bebelusi in varsta de doar sase saptamani, au fost masati aleatoriu o jumatate de ora, in fiecare zi inainte de a dormi. In urma analizelor, s-a demonstrat ca masajul favorizeaza producerea de melatonina, hormon al somnului.

Nou-nascutii prematur au si ei de castigat de pe urma masajului. El poate favoriza luarea in greutate si devoltarea unor anumite abilitati. Totusi efectele nu au fost demonstrate inca stiintific. In cazul micutilor subdezvoltati, sunt necesare masuri de precautie sporita deoarece organismul lor este mult mai fragil.


Masajul nu este recomandat daca micutul este bolnav, doarme, are febra sau este obosit. Nu il masa imediat dupa masa, o interventie chirurgicala, un vacin sau daca prezinta leziuni ale pielii. Anumite medicamente homeopatice nu trebuie asociate cu anumite uleiuri aromatice. Verfica impreuna cu un medic pediatru daca ii poti face sau nu masaj micutului tau.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro