Ce să faci dacă ai un copil încăpățânat
Casă şi familie · Copii / De Amalia Skelton, 23.08.2018

Refuză tot ce-i propui și nu mai știi cum să te descurci? Află cum trebuie să procedezi dacă ai un copil încăpățânat.

Rolul de părinte este foarte dificil prentru că trebuie să te asiguri tot timpul că nu-i lipsește nimic copilului și că este în siguranță, însă încăpățânarea adaugă o nouă dimensiune problemelor. De multe ori nu știi ce ar trebui să faci astfel încât să te poți înțelege din nou cu cel mic. Deși este greu să ai răbdare cu un copil încăpățânat, specialiștii îți recomandă să nu te descurajezi. De fapt, această intensitate a trăirilor și vehemența cu care dă mereu răspunsuri negative îl vor ajuta să se descurce foarte bine la vârsta adultă.
 
„Unii copii sunt mereu încăpățânați, fără să facă acest lucru în mod intenționat. Poate face parte din personalitatea lor. Este posibil să fie așa chiar din primele zile de viață sau să fi moștenit această calitate de la tine, deci nu considera că totul este pierdut dacă refuză mereu să facă tot ce îi zici”, consideră dr. Maureen Healy, specialist psiholog. Este mai dificil să crești un copil cu o voință puternică și adesea te poți simți epuizat, dar trebuie să ai grijă cum vorbești pentru a evita o distanțare față de copil.
 
Felul în care te porți cu un copil încăpățânat este important și pentru starea ta emoțională. „Avem vești bune. Există câteva soluții cimple pentru a-l convinge să coopereze, fără să ajungi să te stresezi. Primul lucru pe care îl poți face este să admiți că este în regulă să aibă acele sentimente sau acea părere, chiar dacă sunt diferite de ale tale, iar după aceea să menții o legătură emoțională puternică pentru a putea să-ți ajuți copilul să devină mai flexibil”
, spune dr. Healy.

 
Iată cum trebuie să procedezi dacă ai un copil încăpățânat:

 
1. Folosește un ton blând

Cât de cooperant ai fi dacă șeful tău ar țipa mereu la tine? De fiecare dată când te răstești sau strigi la copil, șansele să te asculte scad dramatic. „Toți copiii, inclusiv bebelușii, reacționează negativ atunci când ridici tonul sau te răstești. Dacă vrei să te asculte, încearcă să-i vorbești copilului pe un ton prietenos și blând”, recomandă dr. Susan Weinschenk, terapeut specializat.

 
2. Rămâi calm chiar și în fața refuzurilor repetate

Nu este atât de greu să îi spui copilului o dată ce să facă, dar atunci când vezi că refuză cu încăpățânare deși l-ai rugat de mai multe ori să facă ceva, este foarte dificil să nu te enervezi. În ciuda provocării, trebuie să faci totul pentru a rămâne calm, fără să țipi. Ai mai multe șanse să obții un răspuns pozitiv dacă nu îți ieși din fire.

 
3. Laudă comportamentul corect

Atunci când copilul decide să te asculte și să ia, de exemplu, jucăria de pe jos și să o pună la loc, este foarte important să îl lauzi. La fel cum ești apreciat la serviciu când ai reușit să rezolvi o problemă, și copilul tău are nevoie să îi arăți că un comportament adecvat este valoros.
„Micile laude și atenția acordată îl vor face pe copil să conștientizeze că este mai bine să coopereze, în loc să alimenteze conflictul. Spune-i copilului că apreciezi gestul lui și, de fiecare dată când este flexibil și te ascultă, arată-i că observi și contează foarte mult pentru tine”, recomandă dr. Terri Apter, specialist psiholog.

 
4. Nu face o scenă

Dacă țipi la un copil încăpățânat într-o încăpere în care sunt și alte persoane, cu siguranță va deveni și mai înverșunat. Spune-i ce trebuie să facă pe un ton jos sau șoptește-i. Va fi mai receptiv. De asemenea, în cazul în care consideri că merită o pedeapsă evită să spui acest lucru în public.

 
5. Oferă recompense în unele cazuri

Sigur că recompensele nu pot rezolva cu totul încăpățânarea, dar uneori sunt foarte utile pentru a stimula cooperarea celui mic. Copilul ar trebui să-și facă patul, să mănânce legumele sau să se spele pe dinți înainte de culcare fără să fie recompensat, însă poți acorda mici premii din când în când. Spre exemplu, dacă timp de două săptămâni și-a făcut patul în fiecare dimineață, îl poți lăsa să aleagă ce mănâncă la cină. 
„Nu trebuie să te îngrijoreze faptul că este încăpățânat, ci obiectivul tău este mai degrabă să-l ghidezi pentru a reuși să-și canalizeze această energie și a crea un climat pozitiv pentru întreaga familie”, explică dr. Apter.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro