Calculatorul devine in majoritatea cazurilor un prieten al copilului tau, dar, uneori, se intampla ca el sa ii fie si dusman. De aceea, trebuie sa ii limitezi...
Calculatorul devine in majoritatea cazurilor un prieten al copilului tau, dar, uneori, se intampla ca el sa ii fie si dusman. De aceea, trebuie sa ii limitezi copilului accesul la calculator si sa il supraveghezi pentru a-l utiliza in mod corect.
Uneori, internetul devine un adevarat pericol pentru copii. Se intampla ca cel mic sa fie directionat in mod involuntar catre un site ce contine imagini violente, pornografice sau pur si simplu neadecvate varstei sale.
Ca mama, tu trebuie sa previi aceste situatii si sa ai grija la ce informatii iti expui copilul. Incearca sa afli ce il preocupa, cum il ajuta calculatorul si deschide o discutie sincera despre internet. Prezinta-i avantajele si dezavantajele acestuia.
Fa-l sa inteleaga riscurile pe care le presupune o intalnire cu o persoana rau intentionata cu care a avut in prealabil mai multe discutii virtuale. Copilul trebuie sa constientizeze faptul ca, pe internet, oamenii incearca sa para altceva decat ceea ce sunt in realitate.
Multi parinti se plang, in ultimul timp, de faptul ca cei mici s-au obisnuit sa petreaca ore in sir in fata monitorului in detrimentul altor activitati. Pentru ca este mai bine sa controlezi decat sa interzici, tine cont de cateva sfaturi.
Foloseste calculatorul in mod constructiv. Daca cel mic vrea sa stea cateva minute la calculator si nu are un scop anume, alege o activitate practica. Exista CD-uri interactive care au scopul de a-i deprinde pe copii cu anumite activitati casnice.
Alege o alternativa. Atunci cand este posibil, prefera o alta optiune. De exemplu, daca micutul are de pregatit o anumita tema si documentatia necesara este pe calculator, incearca sa o imprimi pe hartie. In cazul in care el sta in fata monitorului pentru a vedea un film, gaseste o solutie pentru a-l scoate la cinema.
Protejeaza-ti datele si limiteaza accesul la internet. Opteaza pentru un program de protejare a datelor, un antivirus si un program de securitate care nu ii va perimte celui mic accesul pe anumite site-uri, al caror continut nu este adecvat varstei lui. In plus, cu ajutorul acestor programe, poti sti in permanenta pe ce site-uri a navigat micutul.
Explica-i copilului tau de ce consideri ca nu trebuie sa viziteze anumite site-uri si fa-l sa inteleaga de ce trebuie sa le evite. Atunci cand stabilesti site-urile interzise, tine cont de varsta pe care o are.
Roaga-l sa iti arate tot ce a gasit pe internet si l-a impresionat sau l-a socat. In acelasi timp, incurajeaza-l sa-ti ceara sa-i explici ceea ce nu intelege.
Fa-l pe micut sa inteleaga ca nu tot ceea ce vede pe internet este adevarat sau constituie un model bun de urmat.
Informeaza-ti copilul asupra aspectelor pe care le presupune divulgarea unor informatii personale (nume, adresa, numar de telefon etc.) pentru a evita sa fie exploatat de persoane rau intentionate sau ca datele lui sa fie folosite in scopuri comerciale.
Sfatuieste-l sa utilizeze forum-urile si chat-urile care sunt supravegheate de un administrator si la care nu au acces decat persoanele pe care le-a selectat acesta.
Mergi cu micutul la cumparaturi si cumpara-i cateva jocuri adecvate varstei sale care ii vor dezvolta creativitatea.
Aseaza calculatorul intr-o camera bine luminata. Poti alege o camera comuna astfel incat sa il poti supraveghea pe micut. Ai grija ca cel mic sa aiba un scaun confortabil, cu spatar si sa pastreze o distanta echilibrata intre ochi si monitor.