Copilul tau vorbeste urat?
Casă şi familie · Copii / De Georgiana Dorobantu, 03.03.2008

Esti socata! In ciuda tuturor eforturilor tale de a-ti controla limbajul in fata copilului, pe neasteptate, cel mic a inceput sa foloseasca cuvinte urate.

Esti socata! In ciuda tuturor eforturilor tale de a-ti controla limbajul in fata copilului, pe neasteptate, cel mic a inceput sa foloseasca cuvinte urate. De ce?

Desi parintii isi asuma adesea responsabilitatea pentru vorbele urate rostite de copiii lor, cei mai multi copii invata astfel de cuvinte de la televizor sau de la prieteni. Iata cateva cauze pentru care cei mici incep sa vorbeasca urat:

Nu cunoaste semnificatia

Un copil destul de mic (3-5 ani) va rosti cuvinte pe care le-a auzit, chiar daca nu cunoaste semnificatia cuvantului sau expresiei respective. Daca nu stie ce inseamana, va rosti cuvintele cu seninatatea si inocenta specifice varstei.

Este important sa inveti cum sa recunosti astfel de cazuri, daca cel mic vorbeste urat fara sa stie ce spune sau o face in cunostinta de cauza, pentru a-si exprima furia, nemultumirea, etc. Daca recunosti de ce vorbeste astfel, vei putea sti cum sa reactionezi.

Este destul de traumatizant pentru un copil sa observe reactia ta de profunda nemultumire, cand nu isi da seama cu ce a gresit. De acea, trebuie sa ii explici ca nu are voie sa foloseasca cuvantul respectiv si sa ii explici de ce.


Teribilism

De cele mai multe ori, cuvintele nepermise ii "atrag" pe copii numai pentru ca sunt nepermise. Pentru ei este o modalitate de a-si manifesta independenta si de a-i soca pe adulti. In astfel de cazuri este vorba de o problema de comportament cauzata adesea de o constrangere prea mare din partea adultilor.

Furia

Copilul tau poate vorbi urat pentru ca este extrem de nemultumit. Considera ca singura modalitate de a te face sa-i intelegi nemultumirea este aceea de a se exprima prin astfel de cuvinte. Situatii de acest gen pot aparea pentru ca adultii nu acorda prea multa atentie nevoilor copilului.

Considerand ca a apelat la toate modalitatile "delicate" de a te convinge, in final isi va manifesta nemultumirea profunda printr-o criza de furie in care se pot strecura si cateva vorbe urate, pe care de obicei nu le spune.

Grupul de prieteni

La gradinita sau la scoala, copilul tau intalneste o multime de alti copii, cu tot felul de manifestari atitudinale. Dorind sa se integreze, va incerca sa imite comportamentul celor din jur, chiar daca asta inseamna sa adopte un limbaj cu care nu a fost obisnuit acasa.

In astfel de cazuri este important sa ii explici care sunt regulile "integrarii" intr-un grup, si anume ca nu este necesar sa copieze comportamentul celorlalti pentru a fi acceptat. De asemenea, este important sa-i monitorizezi grupul de prieteni si sa interzici, daca este nevoie, sa faca parte din grupul respectiv.

Care sunt solutiile?

Nu reactiona exagerat

In primul rand nu trebuie sa reactionezi exagerat. In unele cazuri, cum sunt cele in care copiii vorbesc urat pentru a soca, faci mult rau reactionand exagerat pentru ca ii oferi copilului ceea ce isi dorea: indignarea ta.

Comunicarea este esentiala

Trebuie sa dezvolti impreuna cu copilul tau o relatie bazate pe comunicare eficienta. Multi parinti gresesc crezand ca au dreptul sa-si impuna vointa pentru ca "sunt parinti" si atat si nu considera necesar sa ii ofere copilului argumente.

Discutii de genul "Nu ai voie sa faci asta pentru ca asa spun eu" sunt de-a dreptul nocive atat pentru comportamentul prezent al copilului, cat si pentru viitorul sau ca adult. De asemenea, limitarea la a-i spune ca nu are voie sa spuna anumite cuvinte "pentru ca nu e bine", "nu e frumos", etc., cu siguranta nu-l va convinge. Trebuie sa ii spui si de ce nu este bine.

Controleaza mediul in care traieste copilul tau

Nu poti sta alaturi de copilul tau tot timpul. Dar poti sa controlezi anumite medii care ii pot dauna. De exemplu, daca iti lasi copilul la bunici sau la rude, discuta cu persoanele in grija carora il lasi sa isi cenzureze limbajul in fata lui. De asemenea, accesul la televizor si la internet trebui sa fie limitat.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro