Ar putea parea un paradox la prima vedere, si cand auzi aceasta intrebare, in primul moment te gandesti ca nu ti-ai putea dori altceva. Altceva decat un copilas sanatos...
Ar putea parea un paradox la prima vedere, si cand auzi aceasta intrebare, in primul moment te gandesti ca nu ti-ai putea dori altceva. Altceva decat un copilas sanatos, vioi si foarte vorbaret, care sa te intrebe de ce este cerul albastru, de ce merg masinile pe strada si alte asemenea lucruri, care te fac sa zambesti si in acelasi timp, te pun in incurcatura si iti solicita imaginatia.
Intr-adevar, in cea mai mare parte a timpului asa stau lucrurile. Dar nu este deloc exclus ca intr-o buna zi sa simti ca nu mai poti, ca nu mai ai rabdare, ca rezervorul tau de imaginatie a secat. Pe de o parte, e firesc ca se intampla acest lucru, mai ales daca nu mai ai copii si deci, nici experienta unor situatii similare.
Pe de alta parte insa, daca nu stii sa gestionezi momentul respectiv si te rastesti la copilas, ai putea face mai mult rau decat iti imaginezi. Micutul se va intreba ce a gresit, nu va putea sa inteleaga si ulterior isi va reprima poate curiozitatea. "Premisele" dezvoltarii unor complexe pot fi puse tocmai din acest motiv, aparent banal...
Pentru copilasul aflat, din toate punctele de vedere, la inceput de drum, lumea este o roata de cascaval, iar el este un soricel. Ai inteles, desigur, sensul acestei metafore... Totul este nou si cat se poate de interesant pentru el, iar unica sursa a nelamuririlor si enigmelor sale esti chiar tu.
Bineinteles ca este emotionat de ceea ce i se intampla si de aceea deseori nu este multumit de raspunsurile primite si insista sa i se dea mai multe explicatii.
A-ti face timp pentru a discuta cu micutul tau este esential, inclusiv din punctul de vedere al dezvoltarii vocabularului. Aceasta pentru ca, de fiecare data cand ii explici de ce uzi florile, de ce canta pasarelele sau de ce ploua, il ajuti in doua directii: ii dezvolti vocabularul si ii facilitezi intelegerea legaturii dintre cuvinte si fapte.
Tocmai de aceea, nu-i spune niciodata ca nu stii un anumit lucru (inclusiv pentru ca te va privi cu inocenta si va intreba "de ce nu stii?"). Micutul trebuie sa stie, sau mai bine-zis sa simta, ca poate sa comunice ori de cate ori doreste si simte nevoia sa primeasca lamuriri. Acest lucru este important si pentru dezvoltarea sa emotionala, si pentru increderea pe care o va avea in sine mai tarziu.
Cu cat este mai vorbaret, cu atat trebuie sa-i stimulezi si mai mult comunicativitatea, citindu-i povesti, detaliindu-i tot ceea ce faci si stimulandu-l. Basmele pot reprezenta un excelent punct de pornire pentru discutii constructive, in care micutul se va antrena bucuros. In functie de context, poti face diferite conexiuni cu situatii reale.
Toate acestea il vor ajuta pe copilas inclusiv sa fie sociabil, cand va merge la gradinita si sa colaboreze cu alti copii. Este bine sa folosesti inclusiv jucariile, ca baza a comunicarii. Ursuletul vorbeste cu papusa, pisicuta si catelusul de plus se duc la plimbare... Tocmai de aceea iti spuneam ca, practic vorbind, nu ai voie sa "abdici" nici un moment de la rolul de interlocutor al micutului.
De altfel, tine cont de faptul ca aceasta situatie nu va dura la infinit... Pe masura ce trece timpul si micutul tau creste, dezvoltandu-se si acumuland noi experiente, micile descoperiri de fiecare zi nu vor mai fi atat de emotionante si nu va mai simti mereu nevoia sa ti le impartaseasca. Nu inseamna ca ar fi survenit vreo problema; inclusiv acest lucru face parte din evolutia sa.