"Strategii" la cumparaturi daca ai copii gemeni
Din experienta, stii ca nu intotdeauna este simplu sa faci cumparaturi pentru prichindelul tau. Iar atunci cand este vorba de gemeni, lucrurile pot deveni, in mod firesc, de doua ori mai complicate.
Din experienta, stii ca nu intotdeauna este simplu sa faci cumparaturi pentru prichindelul tau. Iar atunci cand este vorba de gemeni, lucrurile pot deveni, in mod firesc, de doua ori mai complicate. Aniversari, Mos Craciun, sau pur si simplu achizitii fara un scop anume - iata tot atatea ocazii care se pot dovedi chiar provocatoare. Cea mai dificila intrebare este urmatoarea: ar fi mai bine sa le cumperi haine si jucarii similare, aceleasi modele dar in culori diferite, sau diferite, pur si simplu?Ei bine, in aceasta problema un rol important il are personalitatea si temperamentul micutilor tai. De exemplu, daca este vorba despre copii foarte competitivi, care dau impresia ca se "lupta" in permanenta pentru a avea exclusivitate asupra timpului si atentiei parintilor, ar fi bine sa optezi pentru similaritate. De ce sa le oferi inca un motiv de concurenta? Daca este cazul, poti pune pe fiecare jucarie cate o mica eticheta cu initiala numelui detinatorului. Nu de alta, dar nu se stie pana unde poate ajunge posesivitatea celor mici.
Desigur, aceasta este o solutie cu ajutorul careia eviti conflictele; dar nu este neaparat si cea mai indicata pe termen lung. Copiii trebuie sa invete ca fratele/sora nu le este concurent si ca intre ei doi nu ar trebui sa existe vreo competitie. Oricum, gemenii sunt indeobste foarte legati unul de altul, asa incat nu ar trebui sa te ingrijorezi: "intrecerea" aceasta nu va dura decat cativa ani, iar apoi (de obicei, cand incep scoala) copiii vor deveni o echipa. Bineinteles, si tu ai un rol important in evolutia relatiei dintre ei.
O alta strategie este aceea de a incerca sa-i inveti, de la varste fragede, ce inseamna sa imparta si sa primeasca, la randul lor. In cazul acesta, le daruiesti jucarii diferite si astfel impusti doi iepuri dintr-un foc: micutii isi vor imprumuta unul altuia jucariile (iar tu vei veghea ca acest lucru sa se intample) si, in acelasi timp, nu se vor plictisi prea curand. Cu timpul, sunt toate sansele ca prichindeii sa se deprinda sa colaboreze si sa se ajute reciproc.
Cum ar trebui sa procedezi, in mod concret?
Despre nici una din cele doua abordari nu se poate spune ca ar fi corecta sau gresita. De fapt, nu exista retete si totul trebuie adaptat in functie de reactiile si personalitatea copiilor. Unii parinti vor sa evite plansetele si certurile; altii, dimpotriva, doresc sa-i ajute pe micuti sa se cunoasca pe sine si sa fie personalitati distincte, nu doar "gemenii". Indiferent ce strategie ai alege, sunt cateva aspecte (sa le numim "trucuri") pe care este bine sa le ai in vedere.
In primul rand, cu toate ca ar putea suna... materialist, este important ca, indiferent de ocazie, ambii copii sa primeasca acelasi numar de cadouri. Si tocmai de aceea, din punct de vedere al preturilor, balanta ar trebui sa fie echilibrata. Daca unul din ei primeste un cadou foarte valoros - dar numai unul - in timp ce fratele are vreo cinci-sase pachete de desfacut, nu te astepta sa ai parte de atmosfera armonioasa. Copiii nu inteleg valoarea materiala propriu-zisa a unui obiect.
Atunci cand mergi la cumparaturi pentru vreo ocazie, nu te ambala sa achizitionezi prea multe. Entuziasmul in fata ofertei extrem de variate poate fi foarte mare, dar gandeste-te la doua lucruri: tot ceea ce cumperi se inmulteste cu doi si, pe langa asta, si celelalte rude sau prieteni ai vostri vor face acelasi lucru. In stilul acesta, n-ar fi exclus ca in doi-trei ani locuinta voastra sa devina un veritabil muzeu al jucariilor. Ceea ce nu e neaparat incantator.
Unii sunt de parere ca jucariile cele mai indicate sunt cele care solicita atentia si creativitatea, cum ar fi Lego sau cuburile. Nu e o idee rea, iar pentru gemeni, poate fi chiar cel mai bun lucru; ei se vor juca impreuna si vor invata sa coopereze. Numai ca, daca au primit un asemenea cadou (in dublu exemplar, cum altfel?) asigura-te ca ai la dispozitie doua cutii de dimensiune mijlocie, in care sa depozitezi piesele. Poate ca ti se pare un lucru banal, dar iti vei aminti de asta cu prima ocazie cand te vei impiedica de vreo piesa Lego prin sufragerie.
Oricat de entuziasmata ai fi, nu acorda cadourilor o importanta mai mare decat au de fapt. Chiar daca, atunci cand sunt mici, jucariile constituie o parte importanta a universului lor, copiii vor uita de ele in cativa ani. Va ramane, cel mult, doar amintirea faptului ca au avut tot ce si-au dorit. Insa aceasta nu inseamna sa te ruinezi din punct de vedere financiar, doar pentru a le satisface orice capriciu.
Mai tarziu, nu-si vor mai aduce aminte de cele doua trenulete electrice sofisticate sau de cele doua papusi Barbie pe care le-au primit cu cine stie ce ocazie. Ce va ramane insa in gandurile si sufletul lor este faptul ca parintii le-au fost mereu alaturi si au facut tot ceea ce depindea de ei pentru a-i vedea fericiti si multumiti.