Lista de prioritati
Casă şi familie · Cuplu / De Otilia Ignat, 04.04.2008

In conditiile in care timpul nu ne mai ajunge, cand lucrurile importante se suprapun, cand familia isi cere drepturile, lista de prioritati...

In conditiile in care timpul nu ne mai ajunge (cea care poate spune ca reuseste sa faca in fiecare zi tot ceea ce-si propune si tot ceea ce trebuie facut, sa-mi spuna si mie cum reuseste...), cand lucrurile importante se suprapun in timp si spatiu, cand familia si copiii isi cer drepturile, lista de prioritati si putina ambitie pentru a o respecta ar putea fi o solutie. 

Cariera sau copil?


In mod cert, cariera nu face casa buna cu scutecele... Cel putin, in primii trei-patru ani de viata ai micutului, cariera cade, fara drept de apel, pe planul doi. Pe de o parte, grija pentru puiul tau nu te lasa sa te concentrezi serios asupra nici unei alte activitati, iar, pe de alta, nevoile mari ale copilului iti consuma tot timpul si, mai ales, toata energia.


Bineinteles, exista si exceptii si, daca primesti ajutorul de care ai nevoie, cu multe sacrificii si dificultate, poti face fata situatiei.

Insa, daca ai de gand sa concepi anul acesta un copil, gandeste-te daca poti face o pauza profesionala, de un an sau doi, timp pe care sa il dedici integral puiului tau. Daca da, pune pe lista de prioritati copilul, daca nu, cariera. Oricum ai privi lucrurile, recunosc ca alegerea este ingrata.

Copiii sau job-ul?


Cat timp ai stat ieri, la serviciu? Cat timp ai petrecut ieri, vorbind si jucandu-te cu copii tai? Daca iti raspunzi sincer, ai rezolvat o parte din problema. Cealalta jumatate este insa mult mai greu de solutionat. Aveti in egala masura nevoie, si tu, si copiii tai, de timp petrecut impreuna, in ficare zi. Doar in acest fel se construieste adevarata legatura intre parinti si copii, doar asa copiii tai sunt cu adevarat ai tai si nu ai bonei care se ocupa de ei, mai multe ore pe zi decat tine...


Ajungem din nou la lista de prioritati. Alege: o ora in plus la serviciu sau o ora de joaca cu micutii tai. Solutia ar fi sa castigati timp de petrecut impreuna. Faceti cumparaturile impreuna sau spalati masina "in familie". O alta solutie ar fi sa va treziti toti cu o ora mai devreme si sa transformati micul dejun intr-o adevarata reuniune de familie. Depinde doar de prioritati!

Timp pentru parinti?


De cand nu ai mai stat de vorba pe indelete, fara sa te uiti la ceas din cinci in cinci minute cu mama ta? De cand nu ati mai bucatarit ceva impreuna, "ca fetele"? De cand nu ai mai stat sa comentezi ultimele stiri politice cu tatal tau? Vorbiti in fiecare zi, trei-patru minute, la telefon.

Ii intrebi ce fac, daca au probleme, si, daca totul este in regula, consideri chestiunea rezolvata. Fals! Nu ei au, in primul rand, nevoie de tine (om adult, cu familie si responsabilitati), ci tu ai nevoie de ei.

O placinta cu branza se face in 45 de minute... Sigur exista intr-o saptamana 45 de minute pentru mama ta si o placinta! Efectul va fi similar telefonului pus la incarcat. Te vei simti mult, mult mai bine. Si, daca la asta mai adaugi 30 de minute petrecute in compania tatalui tau, cat sa beti o cafea, efectele vor fi miraculoase. Totul este o chestiune de prioritati!

Sotul, prietenii sau... elefantul?


Si sotul, si prietenii - ofera fiecaruia ce i se cuvine, cat i se cuvine si cand i se cuvine, dupa prioritati! Femeia este prin excelenta o fiinta abila, intuitiva si inventiva. Asa ca nu trebuie decat sa folosesti aceste date native, pentru a imparti lucrurile in asa fel incat toata lumea sa fie multumita.

Am sa repet aici, pentru ca este extrem de sugestiva, povestea elefantului.

A fost odata ca niciodata un elefant. Mare, foarte mare si incapabil sa ramana in echilibru decat daca se sustinea permanent pe cel putin trei picioare.

Elefantul sunteti voi. Piciorul din fata dreapta reprezinta familia (sotul, mama, tata, copiii), piciorul din fata stanga, jobul, cariera. Piciorul din dreapta spate, prietenii (viata sociala), iar piciorul din stanga spate, tu insati si viata ta interioara. Ideea este ca trebuie satisfacute permanent cel putin trei nevoi, pentru a ramane in echilibru. Oricare ar fi acela, doar un picior poate ramane in aer.

Planuri sau de pe o zi pe alta?


Lista de prioritati trebuie sa includa si planurile de viitor. A trai de pe o zi pe alta, pe principiul "Vad eu maine cum si in ce fel vine treaba", inseamna dezordine, situatii care se suprapun cand ti-e lumea mai draga, criza de timp. Solutia este planificarea, de la detalii (asa nu ti se va mai suprapune ora la cosmetica sau fitness cu programarea la ginecolog) si de la lucrurile marunte, pana la cele importante.

De la unde si cand pleci in concediu, pana la cand cumperi o noua masina, de la "Zugravim sau punem termopane?" pana la inscrierea la doctorat si... conceperea unui copil.

Solutia este o agenda noua si bine organizata. Nu folosi niciodata agende care nu au trecuta data mare, pe fiecare pagina, pentru ca te induc foarte usor in eroare.

Stabileste momentele importante ale anului - concediul, data examenelor, impozitele la finele lui martie si altele. Imparte fiecare zi in doua sectiuni - job si familie si vezi cum aduci lucrurile la echilibru.

Gandeste-te cum poti face economie de timp: mergi cu metroul (sau autobuzul), in zilele in care orasul este, de regula, sufocat, plateste facturile in timpul pauzei de masa sau pe internet, fa cumparaturi de la cel mai apropiat magazin si cate si mai cate. Iar timpul castigat foloseste-l dupa prioritatile din... lista de prioritati.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro