9 plante care țin gândacii și țânțarii departe de casa ta
Casă şi familie · Plante / 19.07.2018

Plantele sunt un aliat de nădejde pentru a elimina gândacii și țânțarii. Află ce specii îi țin la distanță!

Te-ai săturat să iei spray-uri și capcane pentru gândaci și ai vrea să eviți aceste produse cu ingrediente dăunătoare sănătății? Ei bine, în loc să suporți mirosul de neplăcut al spray-ului pentru gândaci îți poți înmiresma casa la fel de eficient.
 
Iată ce plante te ajută să elimini gândacii și țânțarii din casa ta:
 

1. Iarba de lămâie

Majoritatea lumânărillor parfumate sunt realizate pe bază uleiului din această plantă.
„Iarba de lămâie este de departe cea mai eficientă împotriva țânțarilor deoarece are un miros puternic”, spune Carmen Johnston, expert în nutriție și proprietăți curative ale plantelor. 

 
2. Petuniile

Sunt cunoscute drept „pesticide naturale” deoarece te scapă rapid de gândaci. Petuniile sunt foarte ușor de plantat și pot fi păstrate în ghivece. Le priește lumina soarelui și au nevoie de pământ cu grad mediu de umiditate.

 
3. Lavanda

Lavanda are efect rapid împotriva țânțarilor. Este foarte util să o plantezi exact la intrarea în grădină pentru a te putea bucura de seri liniștite fără bâzâitul enervant al țânțarilor. Florile de culoare violet vor înfrumuseța orice grădină, iar climatul cald și uscat le priește, fiind alegerea ideală pe timp de vară. La mare, poți aplica 2-3 picături de ulei de lavandă pe zonele intens vascularizate (încheieturi, spatele genunchilor, glezne) pentru a fi protejată de mușcăturile țânțarilor.

 
4. Menta 

Adaugă savoare rețetelor culinare și cocteilurilor, dar are și un alt efect pozitiv. Menta alungă țânțarii din grădina și casa ta, menținând doar mirosul frumos și verdele crud. Crește foarte repede, dar odată ce ai plantat-o în grădină va fi foarte greu de înlăturat. Cel mai bine este să o plantezi într-un ghiveci și să răspândești frunze parfumate în toate camerele. Astfel, poate odoriza casa în orice anotimp și, în plus, nici muștele nu se vor apropia de ea.

 
5. Rozmarinul

Ideală pentru paste, salate sau fripturi, aroma rozmarinului nu este utilă doar pentru preparate delicioase, ci și ca aliat împotriva țânțarilor, muștelor și moliilor.
Poate fi plantat în mici ghivece, dar este foarte util mai ales dacă îl alegi în locul gardului viu. Grădina ta va avea un parfum special și niciun țânțar nu se va apropia. 

 
6. Busuiocul

Această plantă pune pe fugă muștele și țânțarii, dar este și un remediu bun pentru mușcături. Plantează busuioc într-un ghiveci, udă-l des și asigură-te că are lumină 6-8 ore pe zi. Taie câteva frunze atunci când vezi că înflorește. Vei obține o aromă aparte când pregătești rețetele tale favorite. Pentru tratarea mușcăturilor de țânțari strivește între degete o frunză și aplic-o pe locul afectat pentru a reduce umflătura.

 
7. Usturoiul

Dincolo de glumele cu vampiri, usturoiul cu siguranță înlătură gândacii și țânțarii din preajma ta.
Usturoiul plantat în grădină este un dușman de temut pentru gândaci, iar țânțarii vor face cale întoarsă când vor detecta mirosul.

 
8. Năsturelul

Îți protejează grădina de insectele dăunătoare, în special de gândaci. Are o acțiune benefică pentru plantele din jur, iar gândacii nu se vor apropia. Plantează-l la începutul primăverii într-un loc unde va avea parte de lumina directă a soarelui. 

 
9. Gălbenelele

Aceste flori viu colorate înfrumusețează multe grădini dar te-ai gândit că sunt și dușmanul insectelor? Mirosul caracteristic al gălbenelelor ține la distanță țânțarii, gândacii și râmele. Plantează-le lângă roșii, varză sau pepeni, exact locurile tentante pentru țânțari. Compușii din gălbenele sunt utilizați în numeroase produse chimice împotriva gândacilor și țânțarilor, dar este mult mai indicat să te bucuri de efectele benefice fără celelalte ingrediente care îți periclitează sănătatea.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro