Microorganismele din sol sunt benefice pentru planta si colonizeaza balotul de sol de pe radacini. De aceea este bine sa se pastreze o mica parte din vechiul sol, cu scopul de a coloniza pamantul destul de steril ce urmeaza sa fie folosit pentru inlocuirea celui vechi, cu certe avantaje pentru planta in depasirea socului produs de transplantare.

7. Taiati toate radacinile batrane (de obicei se indeparteaza 1/4 pana la 1/3 din masa sistemului radicular, dar niciodata mai mult de 1/2). Daca radacinile sunt uscate intr-o proportie mai mare, e recomandat sa fie bine umezite cu ajutorul pulverizatorului.


8. Asezati pomisorul pe movila de pamant, presand usor, pentru a elimina toate golurile de aer, si pulverizati radacinile.

9. Umpleti cu pamant jumatate din adancimea vasului, apucati cele doua capete ale sarmei pentru bonsai si inconjurati cateva radacini primare, cat mai aproape de trunchi, si rasuciti strans capetele sarmei, pentru a asigura o buna stabilitate a bonsaiului in vas. Capetele in exces ale sarmei trebuie indepartate si se pulverizeaza din nou radacinile.

10. Umpleti vasul cu pamant cernut si folositi betisorul chinezesc pentru a impinge solul printre radacini, spre fundul vasului; se elimina astfel golurile de aer care pot usca radacinile si pot duce la uscarea plantei. Asigurati-va ca sistemul de sustinere al radacinilor este vizibil. In vasele cu movila de pamant mai scunda decat inaltimea vasului, sistemul de sustinere trebuie sa se gaseasca deasupra marginii vasului.


11. La suprafata solului se asaza muschi. In cazul vaselor mai scunde, in care movila de pamant este mai inalta decat vasul, patura de muschi este necesara pentru a sustine solul.

12. Ati ajuns, in sfarsit, la momentul udarii temeinice; nu se recomanda imersarea vasului in acest moment, cand solul este foarte usor si puteti strica cu usurinta tot ceea ce ati realizat. Cel mai bine este ca in cazul plantei proaspat transplantate sa se ude de trei ori, la un interval de cate o ora.

Iata ca tocmai ati transplantat primul (din multii) bonsai! Nu uitati ca udarea este decisiva in aceasta perioada. Bietul pomisor tocmai a fost dezgolit, taiat, tuns si apoi bagat cu forta intr-un sol nou cu care are foarte putine legaturi, astfel incat are nevoie de o udare adecvata, in situatia in care nu are capacitatea de absorbtie necesara. Solul trebuie sa fie in permanenta reavan, dar nu imbibat de apa; in acest moment poate aparea cu mare usurinta putrezirea radacinilor, fara sa ne dam seama.


Am pomenit mai sus despre microorganismele care pot ajuta planta sa depaseasca socul suferit. Acestea pot fi acum cumparate, putandu-le gasi, de regula, sub denumirea de micorize. Un vechi truc englezesc ne invata ca, pentru a ajuta dezvoltarea sistemului radicular, putem pune in apa cateva ramuri de salcie, pentru cateva zile sau saptamani. Apa in care au stat ramurile de salcie este folosita pentru a uda bonsaiul. Poate fi un truc vechi, dar este dovedita stiintific eficienta sa in acordarea sprijinului necesar plantei. Ca sa nu mai vorbim despre consistenta diferenta de pret intre suplimentul micorizal si ramurile de salcie...


Planta transplantata trebuie supravegheata indeaproape si tinuta in conditii de lumina mai scazuta decat in mod normal. Va fi putin "suparata" (poate o saptamana sau doua). Cand vor aparea noile cresteri insa, veti observa ca vasul se usuca mult mai repede decat in perioada anterioara.

Acum se poate spune ca bonsaiul vostru a reusit; puteti in continuare sa-l fertilizati (cu emulsii din peste si alge marine, cu gunoi de grajd sau chiar cu ingrasaminte chimice). Daca solul este mai poros, acesta are tendinta de a se epuiza mai repede, fapt pentru care puteti, in acest caz, sa aplicati fertilizari ceva mai dese. Fertilizarea regulata va ajuta planta sa porneasca in vegetatie si sa-si formeze un frunzis deosebit de frumos, astfel incat va trebui in continuare sa ne ocupam de tunderea sa...

Materialul urmator va va invata lucruri esentiale despre udarea bonsaiului preferat!...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro