Ingrediente
Aluat: 400 g faina, 150 ml lapte, 4 galbenusuri, 150 g unt, ½ lingurita sare, ½ lingurita cardamom, 1/3 lingurita sofran, esenta de vanilie, 25 g drojdie proaspata. Umplutura: 200 g crema de ciocolata nutella, 1 cana nuci macinate.
Mod de preparare
Aluat: Se cerne faina intr-un bol mai mare. Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul, se amesteca si se pun peste faina. Se adauga galbenusurile, untul topit si racit, esenta, cardamomul, sofranul si sarea. Aluatul se framanta bine, pana cand devine elastic si nu se mai lipeste de maini, apoi se lasa sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.Formarea cozonacului: Se imparte aluatul in sase bile egale. Fiecare bila se intinde in forma dreptunghiulara, se unge cu un strat de nutella, apoi se presara cu nuci macinate. Se ruleaza strans, introducand capetele in interior. Cele sase rulouri se pun suprapuse in tava tapetata cu hartie de copt. Cozonacul se unge deasupra cu ou batut si se presara cu zahar vanilat. Se mai lasa sa cresca si in tava pentru 20-25 minute, apoi se coace la 180 de grade, timp de 30-35 minute. Dupa ce se raceste se poate pudra cu zahar.