Ingrediente
500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul 180 de ml lapte 100 de grame de zahar 3 galbenusuri 1 ou intreg 100 de grame de unt topit 1 praf de sare 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia umplutura: 2 linguri de scortisoara praf + 4 linguri de zahar 1 galbenus de ou pt. finisat glazura (optional): 2 linguri de zahar pudra+2-3 linguri de zeama de lamaie
Mod de preparare
Nu voi insista pe pasii prepararii aluatului, sunt cat se poate de clar explicati la reteta de cozonac impletit (click pe link pentru detalii), in principiu drojdia (daca se foloseste proaspata) se activeaza frecandu-se cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala recomandata pentru aluat, daca se foloseste uscata pur si simplu se amesteca cu faina. Faina se aseaza intr-un castron larg. Galbenusurile si oul intre se bat cu o furculita cu sarea. Laptele se incalzeste pana la temperatura de 36-38 de grade Celsius (sa fie neutru la atingerea cu mana) si in el se dizolva zaharul. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca, sa nu fie fierbinte. Se amesteca laptele cu drojdia activata (daca se foloseste proaspata), cu galbenusurile si oul batut si aromele (eu am folosit coaja rasa de lamaie si 1 lingurita de esenta de rom) si se adauga putin cate putin peste faina, amestecand continuu. Cand devine dificil de amestecat, se ia la framantat. Se framanta pana ce aluatul este deja omogen apoi se adauga treptat si untul topit, framantand energic pana cand aluatul este foarte fin si neted, complet nelipicios, desfacandu-se de pe maini si peretii vasului. Procesul framantarii dureaza in jur de 30 de minute manual si 15 minute la robot sau masina de paine. Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se acopera cu folie alimentara sau cu 1-2 prosoape de bucatarie umezite. Se aseaza castronul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 1 ora). 1. Se amesteca scortisoara cu zaharul, intr-un castronel.2. Aluatul de cozonac crescut (poza 1) se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei. Se rupe din aluat o bucata cam cat 1 ou mare iar aluatul ramas se imparte in 4 bucati, pe cat posibil mai egale (poza 2).3. Bucatica mai mica de aluat se aplatizeaza cu palma intr-o forma dreptunghiulara si se presara cu scortisoara si zahar (poza 1), apoi se ruleaza si se rasuceste obtinandu-se un rotocol care se lasa deoparte (poza 2). 4. Cele 4 bucati de aluat egale intre ele se aplatizeaza pe rand cu palma pe planul de lucru, dandu-le o forma pe cat posibil rotunda. Pe primele 3 bucati se imparte egal toata scortisoara cu zahar ramasa (poza 3) si se suprapun pe rand, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. In final, se acopera cu a 4-a bucata de aluat modelata identic si se preseaza bine marginile (poza 4).