Ingrediente
Aluat:
- 1 kg făină albă
- 50 g drojdie
- 1/2 l lapte
- 300 g zahăr
- 250 g unt gras
- 1 vârf de cuţit de sare
- 6 gălbenuşuri
- coaja de la o lâmâie rasă
Umplutură:
- 200 g rahat
- 100 g stafide
- 300 g nucă pisată
- 3 linguri cacao
- 100 g zahăr
- esenţă de rom
Mod de preparare
Se cerne făina de mai multe ori şi se pune într-un vas mare. În laptele încălzit se dizolvă zahărul.
Apoi se prepară maiaua din drojdie, puţină făină şi 2 linguriţe din laptele călduţ. Se presară puţină făină peste maia şi se lasă la crescut un sfert de oră.
Cele 6 gălbenuşuri frecate cu sarea şi coaja de lămâie se adaugă peste făină, alături de laptele cald şi maia. Se frământă aluatul şi treptat se încorporează untul topit. Cu cât se frământă mai mult, cu atât cozonacul va ieşi mai pufos. Se pune apoi la crescut acoperit cu un prosop.
Aluatul obţinut se împarte la patru. Pentru un cozonac, folosim două bucăţi egale pe care le întindem şi începem să le ornăm. Punem bucăţele mici de rahat, stafide înmuiate în esenţă de rom şi compoziţia obţinută din nucă pisată, cacao, zahăr şi rom. Se rulează fiecare bucată şi apoi se împletesc între ele. Se pun în tavă şi se lasă la crescut aproximativ o oră. Se ung cu gălbenuş, se presară cu zahăr şi se pun jumătăţi de nuci deasupra, apoi se dau la cuptor. În maxim o oră ar trebui să fie gata, însă trebuie verificaţi din când în când cu o scobitoare sau un pai.
Poftă bună!