Mod de preparare
Vezi aici 100 de reţete de Paşte!
Panettone este o prajitura inventata dintr-o gresala, in Italia, in secolul al-XV-lea. Preparatul unui bucatar, despre care legenda spune ca se chema Toni, s-a ars, astfel incat acesta a trebuit sa incropeasca repede ceva in loc.
Folosind cateva ingrediente simple, a facut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, incantat, a intrebat cine a facut painea. I s-a spus ca Toni! Ludovico a raspuns: "Aceasta sa fie painea lui Toni" - adica "pane di Toni", panettone! Este o mare diferenta intre Panettone facut in casa si cel cumparat. Daca nu ma credeti, incercati reteta!
Ingrediente si cantitati:
- 30 grame de drojdie uscata
- 600 grame de faina
- 100 grame de zahar pudra
- 200 grame de unt
- cateva linguri cu lapte
- 3 oua
- coaja de la o portocala si de la o lamaie, fin rasa
- 200 grame de stafide (albe si rosii)
- 100 grame de caise uscate, taiate in bucatele de dimensiunea stafidelor
- migdale prajite si sfaramate in bucatele
- un praf de sare
Mod de preparare:
1. Desfa drojdia uscata in doua-trei linguri cu lapte cald si amestec-o cu o lingurita cu faina, lasand-o apoi sa creasca 20-30 de minute intr-un loc cald.
2. Amesteca in faina proaspta cernuta drojdia preparata si sarea, adaugand pe rand untul moale, zaharul si ouale. Framanta aluatul pana devine suplu.
3. Amesteca in aluat stafidele, caisele taiate si migdalele, coaja de lamaie si portocala.
4. Unge bine cu unt o cratita cu pereti inalti si tapeteaz-o cu folie de aluminiu. Unge cu unt si tapeteaza apoi cu faina.
5. Fa un guguloi mare din tot aluatul si pune-l in cratita. Lasa-l sa creasca circa o ora, intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop curat si putin umezit. Unge-l cu ou batut si da-l la cuptor (incins bine la 180 de grade), la foc mic, circa 45 de miunute.
6. Este gata cand a devenit ferm, capatand o crusta aurie. Lasa-l sa se raceasca bine in vasul in care s-a copt, apoi poti servi.
Sfat Eva.ro: Este delicios pudrat din belsug cu zahar sau uns cu miere, alaturi de un vin dulce sau cacao cu lapte. Poate fi glazurat cu ciocolata sau cu crema din fructe.
Cu greu acest chec ar putea fi numit panettone, are o consistenta mai mult nisipoasa si sfarimicioasa, mi-as fi dorit ceva pufos. Gustul era ok...dar nu e panettone la sigur :(
am facut si eu panetone, si mi-a reusit sint f mandra de rezultat. Eu am gasit reteta intr-o revista italiana. Elena
am incercat aceasta "faimoasa" reteta de 2 ori...a fost un fiasco total de fiecare data... sa va fie rusine....
familia mea la craciunul asta ma pus sa pregatesc traditionalul cozonac dar sa fie de data asta panettone pentru ca la fiecare intoarcere din italia eram nevoita sa aduc 3 cozonaci diferiti. sotul este pur si simplu disperat dupa PANETTONE. In italia un astfel de cozonac nu depaseste 25 euro asa ca la noi e traditionala umflare de pret
vreau sa zic ca eu am mancat panettone cumparat, facut in casa de romani dar nu se compara cu ce facut in bucataria unui italian este extraordinar... mai sus ma vazut un coment unde scria IONUT ca pretu unu panettone ajunge si la 50€ e o minciuna sunt de 5 ani in italia si mai mult de 20€ eu nu am mai vazut sa coste, da va recomand sa incercat ca e foarte bun.
Astept doar sa creasca shi sa o pun la cuptor... sa vedem ce o sa iasa
daca puteti va rog scrieti-mi si mie reteta intreaga,pasii si tot ce sa face pt a putea prepara un panettone..am proiect la sc si asta trebuie sa fac..va multumesc
Sunt brutar de 18 ani iar de 5 ani fac si panettone (traditional, cu fermenti naturali 100%), pentru mine e cireasa de pe tort in materie de brutarie, sunt aproape 40 de ore de munca dar merita. Nu stiu cati romani au avut onoarea sa serveasca la masa un panettone adevarat, preturile sunt destul de ridicate, undeva la 20-30 euro per kilogram si pot ajunge si la 50. Din pacate in Romania nu exista inca o Panettonerie artesana, dar sa nu disperam...sper sa ajung sa-l fac si la mine in tara.
oare iese bun cu cacao?
acuma vreau sa fac sper sa fie bun,vreau sa pun cocolata in el.
sunt bucatar si e foarte bun, merge si cu granule de ciocolata in interior si de preferat se mananca cu crema de mascaropne. pofta buna
scuza sunt italina si vrouiam sati spun ca in panettone nu se pone caise usacte,lamaie si unt in loc de unt se pone lapte mai multe cam un jumotate de kg.......
Imi place. Este bun! GUSTOSSSSS!!!!!!!!!!