Ingrediente
100 gr unt, 7 buc oua, 1 buc lamaie , 500 ml lapte, 1 varf sare, 200 gr zahar, 1 kg faina, 50 gr drojdie proaspata, 2 buc fiole esenta de rom, 100 gr stafide, 500 gr branza dulce, scursa de zeama, 1 lingura coaja de lamaie .
Mod de preparare
Se face o maia din drojdie, 1 lingura de faina si 100 ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Separam albusul de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu un praf de sare pana se albesc. Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul si lasam pana da in primul clocot, apoi il lasam sa se raceasca. Cand este caldut adaugam 1 fiola esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Intr-un vas inalt punem faina cernuta de 2-3 ori, asa va fi mai afanata, iar cozonacul va creste frumos. Facem o gropita, adaugam maiaua si laptele caldut. Framantam pana se incorporeaza tot lichidul. Incalzim putin untul si il incorporam treptat. Framantam energic pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Adaugam stafidele tinute in rom si mai framantam pana incorporam toate stafidele. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros, pana isi dubleaza volumul. Intre timp amestecam branza cu zaharul, coaja de lamaie si stafidele tinute in rom. Impartim aluatul in doua parti. La randul lor bucatile se mai imparte in doua. Intindem o parte din aluat si o punem intr-o forma rotunda de tort. Intindem a doua jumatate in sul lung si il rasucim. Il adaugam pe margine si lasam la crescut din nou, pana isi dubleaza volumul. Punem in mijloc umplutura de branza si dam la cuptorul incalzit in prealabil pana se rumeneste frumos deasupra. La fel procedam su cu aluatul ramas. Lasam sa se raceasca pasca inainte de a o taia.