Tort cu fructe de pădure şi cremă de şampanie
Desert / 15.02.2013

Ingrediente

• 1 blat de tort de vanilie cu trei niveluri Pentru cremă: • 2 gălbenuşuri • 2 albuşuri • Coaja rasă de la 1 lămâie • Sucul stors de la 1 lămâie • 400ml frişcă lichidă Hulala • 125ml şampanie • 2 pliculeţe de gelatină • 50g zahăr tos • 8 linguri dulceaţă zmeură (am folosit marca Schwartau, foarte bună) Pentru ornat: • căpşuni, coacăze roşii coacăze negre, mure, bomboane • 200ml frişcă

Mod de preparare

1. Am spălat şi curăţat de codiţe toate fructele pe care le-am folosit ca decor (căpşuni, mure şi coacăze roşii), apoi le-am lăsăt la scurs într-o strecurătoare (am folosit şi prosoape de hârtie pentru a le usca foarte foarte bine) Am luat o lămâie potrivită, am spălat-o şi am dat-o pe răzătoare. De asemenea, am stors şi sucul de la lămâie. 2. Deasupra unui bol, într-o strecurătoare mai mică, am pus rând pe rând 8 linguri de dulceaţă de zmeură şi am pisat-o până ce am obţinut un jeleu fin, sâmburii ce au rămas în strecurătoare i-am aruncat. Acest jeleu obţinut, l-am pus în cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde să se încălzească (astfel, el a devenit mai lichid şi a fost uşor să ung blatul, în momentul asamblării tortului). 3. Pentru prepararea cremei, am pus cei 400ml frişcă lichidă într-un bol şi am început să mixez până s-a întărit (am respectat indicaţiile de pe cutia de Hulala de a ţine minim 3 ore la rece frişca lichidă). Într-un alt bol, am pus 2 albuşuri, pe care le-am bătut spumă cu mixerul. Ambele compoziţii le-am băgat în frigider pentru moment. 4. Am luat un al treilea bol, mai încăpător (suficient de încăpător să pot amesteca cu uşurinţă şi primele două compoziţii) şi am pus în el cele 2 gălbenuşuri şi 50g zahăr tos. Am mixat până am obţinut o spumă albicioasă (cam 10-15 minute). Peste această spumă am adăugat şampania, sucul de lămâie stors anterior şi coaja rasă de lămâie. Am mixat în continuare până la omogenizare. Am dizolvat 2 pliculeţe de gelatină Dr. Oetker într-un bol în care am pus 8 linguri de apă fierbinte (nu clocotită) şi am amestecat până la completa dizolvare. Gelatina astfel dizolvată am adăugat-o în compoziţia cu gălbenuşuri şi am amestecat cu o spatulă. În aceeaşi compoziţie, am adăugat frişca şi apoi am omogenizat din nou cu o spatulă amestecând uşor de jos în sus. Apoi, am adăugat în aceeaşi compoziţie şi albuşurile bătute spumă, amestecând din nou cu o spatulă, până la omogenizare, tot de jos în sus. După ce am obţinut crema, am început asamblarea tortului. 5. Am utilizat o tavă rotundă, cu diametrul de 28 de cm şi cu pereţii detaşabili. Am pus primul nivel de blat în tavă şi cu o pensulă am întins jeleul de zmeură pe toată suprafaţa. Peste stratul de jeleu, urmează cel de-al doilea nivel al blatului de tort, peste care am pus toată crema de şampanie obţinută, şi am nivelat-o cu o spatulă. Peste crema de şampanie am pus ultimul nivel de blat, am apăsat uşor cu mâna, am pus o folie de celofan pe suprafaţa tortului şi peste, un fund de lemn pentru a se fixa bine tortul. L-am lăsăt în frigider peste noapte. 6. A doua zi am scos tortul din frigider, am îndepărtat folia de la suprafaţă, am înlăturat şi cadranul tăvii (în prealabil, am desprins cu un cuţit marginea tortului pentru a nu risca să-l stric în momentul în care am desfăcut marginea tăvii ). După ce am scos tortul din tava, şi l-am pus pe un platou (deoarece tava a avut 28 cm şi blatul a avut 26 cm, crema s-a scurs şi a acoperit în totalitate tortul, nefiind necesar să îl imbrac pe lateral cu frişcă) am intins restul de dulceaţă în centrul tortului şi ce a rămas descoperit, l-am îmbrăcat în frişcă şi l-am adus la nivel. Cu un spriţ, l-am ornat cu frişcă şi am adăugat şi fructele de pădure şi bomboanele .

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro