Tort cu jeleu de zmeura
Desert / 20.04.2013

Ingrediente

Pt blat: 3 oua 50 ml ulei 3 lg zahar 1 lg cacao 2 lg faina 1/2 pachet praf de copt Pt. ganache: 500 ml frisca lichida 350 g ciocolata Pt. jeleul de zmeura: 1kg zmeura 10-12 lg zahar 6 foi de gelatina (10g) Pentru ornat: un plic de tort gelee rosu ciocolata zmeura

Mod de preparare

Blatul: Galbenusurile se amesteca cu zaharul (se mixeaza cca 1 minut, nu sa se topeasca zaharul, amestecul tb sa ramana fluid). Se adauga uleiul, cate putin si se mixeaza sa se omogenizeze. Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Apoi se incorporeza foarte usor albusurile batute spuma. Se pune aluatul in tava cu hartie de copt pe fund si pe pereti unsa cu ulei si tapetata cu faina. Coaceti pt cca 25 min in cuptorul bine incins (pana trece testul scobitorii). Lasam sa se raceasca pe un gratar (blatul poate fi facut si cu o zi inainte si pus in folie de plastic/punga dupa ce se raceste complet). Ganache-ul: Punem frisca lichida la incalzit, intre timp rupem ciocolata cubulete si o adaugam peste frisca. Cand frisca s-a incalzit bine, luam vasul de pe foc si amestecam pana ciocolata se topeste in intregime. Transferam amestecl intr-un bol de mixer, lasam sa se raceasca si apoi dam la frigider pt minim 5-6 ore (de preferat peste noapte). Inainte de a il pune pe tort si dupa ce a stat la frigider timpul necesar, batem ganache-ul cu mixerul pana obtinem o crema compacta. Jeleul de zmeura: Spalam zmeura (o puteti pune intr-o sita si sa lasati jetul de apa sa treaca peste ea de cateva ori). Lasam putin sa se scurga. Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc, amestecam din cand in cand, apoi lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, cca 30 min. Lasam sa se raceasca. Jeleul il putem face de seara, impreuna cu blatul si ganache-ul. Inainte de a-l pune pe tort, inmuiem foile de gelatina in putina apa rece, punem intr-un ibric 2-3 lg de amestec de zmeura, punem foile de gelatina inmuiate si lasam putin pe foc timp in care amestecam sa se dizolve gelatina. Mai adaugam peste zmeura cu gelatina cateva linguri din compozitia rece de zmeura, apoi omogenizam totul. Asamblarea tortului: Punem blatul pe platoul pe care urmeaza sa servim tortul, punem inelul tavii in jurul blatului. Punem deasupra in strat uniform ganache-ul (dupa ce l-am mixat bine cum am spus mai sus) Nivelam deasupra. Dam la la frigider cca 2 ore sau congelator pentru cca 20 de minute. Turnam jeleul de zmeura peste ganache (dupa ce am adaugat gelatina cum am spus mai sus). Nivelam si dam la frigider pt 3-4 ore. De preferat este sa punem la 1-2 ore dupa ce ati pus jeleul si stratul de tort gelle ca sa aiba timp sa se intareasca. Scoatem inelul din jurul tortului si ornam tortul dupa preferinte. Eu am folosit ciocolata rasa si zmeura.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro