5 beneficii ale hranei vii
Dietă & Fitness · Dieta / De Alina Popescu, 09.10.2010

Tot mai mulţi dintre noi, din dorinţa de a-şi proteja sănătatea, optează pentru aşa numita "hrană vie", hrană obţinută direct din natură şi nepreparata termic.

Tot mai mulţi dintre noi, din dorinţa de a-şi proteja sănătatea, optează pentru aşa numita "hrană vie", hrană obţinută direct din natură şi nepreparată termic. Această dietă îndeamnă la întoarcerea către natură, la crudităţi, ca soluţie pentru menţinerea sănătăţii.  
 
Adepţii acestei diete aleg să elimine complet din alimentaţie produsele prelucrate termic şi pe cele procesate şi adoptă dieta crudă, fie în formă vegetariană, fie incluzând în meniu laptele, oul crud şi brânza proaspătă.  
 
10 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională a Hranei Vii. Cu această ocazie, în toată lumea vor fi organizate evenimente legate de dieta "raw" (crudă). Aceste evenimente sunt menite să atragă atenţia asupra acestui stil de viaţă. În premieră în România, cu această ocazie va avea loc Târgul Zilei Internaţionale Raw Vegan: "România Goes Raw". Târgul se va ţine la Rin Grand Hotel din Bucureşti începând cu ora 10:00, iar intrarea este liberă. Vizitatorii vor putea degustada şi cumpăra produse bio şi cărţi cu reţete.

 
Alimentele gătite îşi pierd o mare parte din nutrienţi, adepţii acestei diete susţin că două treimi din proteine şi 99 la sută din minerale şi din vitamine se pierd prin fierbere.  
 

Ce beneficii aduc hrana vie pentru sănătate?

 
1. Conţinut ridicat de fibre şi redus de zaharuri. Dieta bogată în alimente crude ajută la prevenirea şi combaterea obezităţii cât şi la controlarea diabetului;
2. Un număr mai mare de vitamine. Prin preparare termică, se pierde un număr mare de nutrienţi;
3. Senzaţie mai mare de saţietate;  


4. Enzime importante pentru procesele metabolice şi regenerarea celulelara.
 
Există însă şi păreri contra care susţin că o alimentaţie bazată numai crudităţi poate ajunge chiar să facă rău organismului. O dieta "raw" poate provoca probleme de digestie cât şi ingerarea unor paraziţi sau substanţe toxice, atrag atenţia nutriţioniştii.  
 
Atenţie! Alimentaţia bazată doar pe alimente crude nu este recomandată femeilor însărcinate, copiilor, persoanelor anemice sau celor care suferă de osteoporoză.

 

Iată câteva reţete "raw" recomandate de Eva.ro:



Supe preparate fara foc   

4 deserturi sărace în calorii, preparate fără foc 

Mâncare proaspată, fără foc

Reţete de îngheţată: fără lapte, ouă, zahăr 

Reţete de cheesecake fără brânză şi foc 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro