Câte calorii arzi când gândești?
Îți petreci duminica pe canapea, dând scroll pe rețelele sociale și urmărind serialul preferat. Însă luni la serviciu este o poveste diferită. Munca ta implică rezolvarea problemelor într-un mod creativ și alte activități mentale dificile. Te-ai întrebat vreodată câte calorii arzi când gândești? Iată la ce concluzie au ajuns specialiștii în sănătate!
Te-ai întrebat vreodată dacă arzi calorii când gândești? Iată ce spun studiile!
Crezi că munca inteligentă pe care o depui la birou te ajută să arzi mai multe calorii decât duminica petrecută pe canapea? Răspunsul este da. Creierul, spre deosebire de orice altă parte a corpului, funcționează exclusiv cu ajutorul glucozei, iar activitățile cognitive intense necesită mai multă glucoză decât cele simple. În timpul unei sarcini dificile de memorare, de exemplu, părțile creierului implicate în formarea memoriei vor începe să consume mai multă energie, dar alte zone ale creierului nu vor înregistra o astfel de creștere.
Vei arde mai multe calorii în timpul unei sarcini cognitive intense decât dacă o să te uiți la emisiunea ta preferată sau altceva. Dar în contextul arderii caloriilor unei persoane, diferența de ardere a caloriilor de la o sarcină mentală la alta este mică.
Pentru a avea o perspectivă a arderilor caloriilor la nivel mental, trebuie să înțelegi cum consumă energie corpul tău. Cu excepția cazului în care ești un atlet profesionist, cea mai mare parte a energiei pe care o utilizează corpul tău nu are prea mult de-a face cu mișcarea sau exercițiile fizice. O parte de aproximativ 8% până la 15% este destinată digerării lucrurilor pe care le înghiți, iar o parte mult mai mare este necesară pentru a susține organele și pentru a menține funcționarea adecvată a corpului. Nicio parte din tine nu necesită mai multă energie decât creierul tău.
Drept consumator de energie, creierul este cel mai scump organ pe care îl purtăm cu noi. În timp ce creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală a unei persoane, acesta necesită 20% din consumul de energie al organismului. Asta înseamnă că, în timpul unei zilei obișnuite, o persoană utilizează aproximativ 320 de calorii doar pentru a gândi. Stările și sarcinile psihice diferite pot afecta foarte ușor modul în care creierul consumă energie.
Dar dacă sperai să poți slăbi prin multe sarcini de gândire, nu ai noroc. În timp ce creierul arde multe calorii, orice schimbare a activității creierului și a consumului de energie în timpul unei sarcini mintale exigente este minimă. Chiar dacă încerci să îți ții creierul într-o călătorie intelectuală dificilă pe tot parcursul zilei, această schimbare de 5% pe fundalul întregii activități a creierului nu înseamnă prea mult. Din punct de vedere caloric, este o schimbare modestă. Cea mai mare parte a consumului de energie al creierului este destinată susținerii vigilenței, monitorizării mediului pentru informații importante și gestionării altor activități. În ceea ce privește cerințele sale energetice, un gând individual este ieftin, dar mașinăria care îl produce este foarte scumpă.
Experții sunt de acord că materia cenușie nu necesită cu mult mai multă energie în timpul unor sarcini dificile spre deosebire de cele simple. O persoană care desfășoară o muncă cognitivă provocatoare timp de opt ore arde cu aproximativ 100 de calorii mai mult decât o persoană care se uită la televizor. Dacă ai face ceva cu adevărat exigent, care să utilizeze simțuri multiple, cum ar fi învățarea unui instrument, ai putea ajunge să arzi până la 200 de calorii. Dar vorbim despre opt ore de învățare a unui nou instrument.
Chiar dacă arzi doar un număr mic de calorii în plus în fiecare zi, ai putea teoretic arde un număr semnificativ de calorii în decursul unei perioade de 50 sau 60 de ani.