In ultimii ani a crescut considerabil interesul publicului pentru definirea si intelegerea cat mai buna a ceea ce inseamna o alimentatie echilibrata.
Acest fapt a generat o serie de materiale de informare, dar si de opinie care au prezentat fie eronat, fie doar partial subiectul, ceea ce nu a facut decat sa induca in eroare publicul. Dorind sa ofere informatii utile si relevante privind o alimentatie echilibratapotrivita, Romalimenta prezinta in materialul de fata cateva aspecte legate de rolul pe care aceasta il joaca in functionarea optima a organismului.
In primul rand, o alimentatie echilibrata inseamna o alimentatie moderata, care ofera intregul necesar de proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale lichide s.a. pentru functionarea in parametri normali a organismului uman. Astfel, o cantitate optima de alimente care respecta regulile de siguranta alimentara, combinate intr-un mod cat mai variat constituie baza pentru un stil de viata sanatos.
Totodata, alimentele contin nutrienti si energie, acestea ajutand organismul sa se mentina intr-o stare buna de functionare si sa se refaca dupa efort si accidentari. De asemenea, ele contin si apa, dar si alte componente care confera culoare si savoare.
Cantitatea de nutrienti recomandata pentru consum, precum si de alte elemente prezente in mancare, variaza in functie de varsta, sex, dar si activitatile fizice depuse de fiecare persoana in parte (spre exemplu, sportivii necesita cantitati mai mari de nutrienti, minerale sau vitamine, efortul depus de acestia fiind mult mai mare decat cel depus de o persoana care nu practica un sport).
Pe fondul numarului crescut de cazuri de malnutritie in tarile slab dezvoltate, dar si pentru a elimina sau macar reduce pe cat posibil cazurile de boli cauzate de carente de vitamine, minerale si alte elemente vitale organismului, o serie de produse alimentare sunt imbogatite de catre producatori cu substantele observate ca lipsesc din meniul zilnic al populatiei. Utilizarea acestora din urma este atent si clar reglementata de Uniunea Europeana, astfel incat sa se desfasoare in perfecta siguranta pentru consumatori, iar beneficiile includerii lor in lista de ingrediente sunt majore.
Prin urmare, o alimentatie echilibrata si variata consta in consumul moderat de alimente din toate grupele astfel incat sa se asigure intregul necesar zilnic de substante nutritive. De asemenea, in functie de existenta unor eventuale afectiuni, dar si a unor carente, alimentele imbogatite cu anumite elemente nu e recomandat sa fie ignorate, ci din contra, trebuie fie incluse in meniul zilnic, conform indicatiilor medicului specialist.
Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatara a Contractului colectiv de muncã pe ramura. Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.