Cel mai sanatos mod de a gati vara
Dietă & Fitness · Dieta / 05.08.2003

Picnicuri la iarba verde, gratare la padure, weekend-uri cu prietenii lacasa de la tara - acestea sunt cele mai dorite distractii ale verii. Darcum te poti bucura de distractie si de mancare sanatoasa, in acelasitimp?

Chiar daca iti prepari propriul tau gratar sau esti invitata la un(o) prieten(a), urmeaza cateva reguli importante pentru a te protejaimpotriva alimentatiei nesanatoase:

- dezgheata orice fel de carne inainte de a o prepara. In felul acestavei fi sigura ca o poti gati in orice fel doresti, omorand bacteriiledaunatoare;


- incinge bine gratarul cu mult timp inainte. Mancarea nu trebuie gatitadeasupra flacarei, ci deasupra carbunilor incinsi acoperiti cu un micstrat de cenusa. Acest lucru va preveni arderea prea rapida a carnii lasuprafata, interiorul ramanand crud - mediul perfect pentru inmultireabacteriilor;

- gateste orice fel de carne cat este proaspata si sucul lasat de aceastaeste clar. Daca feliile de carne sunt de culoare roz, inseamna ca maitrebuie facute. Nu este bine ca acestea sa fie taiate prea gros deoareceva fi nevoie sa stea prea mult pe gratar;


- pune pe gratar feliile de carne cu spatii intre ele. Daca il veiincarca prea mult, carnea nu se va mai praji uniform si risti ca ea saramana cruda sau prea putin gatita;

- nu pune niciodata carnea prajita pe un platou in care a fost carne crudasi a lasat zeama. Acest lucru va preveni contaminarea carnii gatite cueventualele bacterii din sucul de carne cruda ramas pe platou;

- niciodata nu gati partial carnea, apoi sa o iei de pe gratar si sacontinui sa o prajesti mai tarziu. Carnea pe jumatate prajita favorizeazainmultirea rapida a bacteriilor. Oricum, poti coace mai intai carnea incuptor si apoi sa o aduci pe gratar pentru un gust deosebit. Fa acestlucru inainte ca ea sa se raceasca sau raceste-o complet inainte de ao praji din nou;


- asigura-te ca orice felie de carne reprajita este bine incinsa inaintede a o manca. Temperatura mare distruge bacteriile;

- manaca orice fel de mancare preparata la gratar cat mai repede cuputinta. Cu cat va sta mai mult pe masa, cu atat va creste risculcontaminarii;

- incearca sa mentii mancarea calda, cat mai calda si cea rece, catmai rece. Nu o lasa sa stea prea mult la temperatura camerei, deoareceaceasta este perfecta pentru dezvoltarea bacteriilor;

- fereste-te de carnea arsa. Este foarte important ca atunci cand preparicarnea la gratar sa nu o arzi. Pe langa faptul ca in interior va ramanecruda, bucatile arse de carne pot favoriza aparitia cancerului. S-adovedit faptul ca bucatile de carne arse pe gratar contin anumiti agentichimici cancerigeni, numiti "pyrolysati". Pentru a limita riscurilecarnii arse, aceasta se poate manca impreuna cu un iaurt. Iaurtulajuta la combaterea efectelor nocive ale "pyrolysatilor" in interiorulorganismului;


- odata terminat picnicul, trebuie sa te gandesti la curatenie. Trebuiesa arunci toate resturile de mancare perisabile, care au stat mai mult dedoua ore pe masa. Cumpara-ti o lada frigorifica pentru a mentine carneala o temperatura acceptabila si mananc-o in mai putin de 48 de ore;

- orice fel de mancare gatita trebuie acoperita si bagata la frigiderin mai putin de doua ore de la prepararea ei. Daca este inca fierbintecand o bagi la frigider, aceasta poate intra in contact cu alte alimente,favorizand producerea bacteriilor.

Pe tot parcursul verii, la o temperatura mai mare de 30 de grade celsius,orice mancare gatita trebuie pusa in lada frigorifica sau la frigider inmai putin de o ora de la prepararea ei. Numarul bacteriilor se dubleazala fiecare 20 de minute.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro