Cum să nu te îngraşi în concediu
Dietă & Fitness · Dieta / 15.06.2011

Acum este perioada în care mergem în concediu, ne relaxăm, ne simţim bine; dar acum este şi perioada în care multe dintre noi acumulăm kilograme în plus.

Ce facem pentru a ne menţine silueta de invidiat? Suntem atente la ceea ce mâncăm şi nu apelăm la o cură de slăbire prin înfometare. Iată câteva sfaturi utile oferite de Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, pe care le poţi urma cu uşurinţă chiar şi în concediu:


Nutriţie echilibrată


Pentru a pierde kilogramele în plus, alege un stil de viaţă sănătos, care implică mişcare şi respectarea unei nutriţii echilibrate, nicidecum să renunţi la hrană. Aşadar, mişcarea uşoară (mersul pe jos, plimbatul cu bicicleta, urcatul scărilor - chiar şi în vacanţă) şi meniul echilibrat te ajută să te păstrezi în formă şi, în acelaşi timp, să fii sănătoasă.


Ce înseamnă meniu echilibrat? Nutriţioniştii atrag atenţia că, indiferent de numărul caloriilor introduse în organism, alimentele consumate pe durata întregii zile, ar trebui să ne asigure următoarele proporţii din principalele categorii de nutrienţi:
  • proteine (15%)
  • grăsimi (30%)
  • glucide (55%)

"Pentru a scăpa de kilogramele în plus soluţia ideală nu este dată de un regim drastic sau de înfometare ci de o dietă echilibrată care include cele trei mari tipuri de nutrienţi: glucide, proteine şi grăsimi în alimentaţia zilnică”
, a spune dr. Corina Zugravu.

Pentru a le acoperi pe toate şi pentru a-ţi păstra o siluetă de invidiat ar trebui să respecţi cele 5 mese pe zi recomandate de nutriţionişti: trei mese principale şi două gustări.

Meniu de dietă


"Este esenţial să avem trei mese principale pe zi şi pentru a nu fi foarte înfometate atunci când vine ora mesei de prânz sau a cinei, este recomandat să avem şi două gustări între mesele zilei"
, mai precizează dr. Zugravu.

Iată un exemplu de meniu echilibrat care oferă organismului nutrienţii necesari şi un număr optim de calorii:


Micul dejun

  • un pahar cu lapte degresat
  • un bol de cereale integrale


O gustare ideală, poate în jurul orei 11 când masa de prânz este atât de departe, iar energia oferită de micul dejun a scăzut în intensitate, poate fi un sandviş cu margarină tartinabilă şi brânză sau o felie de şuncă slabă.

Prânzul

 

o friptură din piept de pui
o salată de crudităţi

 

Următorul lucru în meniul zilnic ar putea fi o gustare, pentru a te asigura că atunci când va veni momentul cinei nu vei fi înfometată. Această gustare poate fi

un fruct sau un pumn de nuci sau alune.

Cina

  • un sandviş cu pâine integrală, ton sau o salată cu brânză


Important este ca cina să îţi ofere nutrienţii de care organismul are nevoie dar un număr redus de calorii.

De asemenea, ar trebui să nu neglijezi consumul de lichide, minimum 2 litri pe zi. Pe lângă faptul că lichidele potenţează procesele interne de ardere a caloriilor, acestea contribuie eficient şi la toate procesele metabolice vitale organismului.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro