Diete care au devenit celebre
Exista multe diete populare care circula prin diverse medii. Vom incerca sa comparam in cele ce urmeaza cateva dintre dietele care in ultimii ani au facut valva pe intreg mapamondul, au fost mediatizate sub toate formele si au jucat un rol important atat la Hollywood, cat si in showbiz, in general.
Dieta Atkins
1. Principiu: Este o dieta hiperproteica, saraca in carbohidrati. Este bine stiut faptul ca toate alimentele bogate in glucide (orezul, cartoful, pastele sau dulciurile) sunt bogate in calorii, comparativ cu carnea si ouale. Initial, scaderea ponderala se bazeaza pe eliminarea apei si apoi pe pierderea tesutului adipos.
2. Eficienta: este o dieta rapida, la care rezultatele se vad imediat, comparativ cu dietele hipolipidice si cele bogate in fibre.
3. Dezavantaje:
Dupa renuntarea la aceasta dieta, perioada de mentinere este foarte scurta si exista riscul cresterii ponderale rapide;
Deoarece in aceasta dieta nu exista un aport suficient de fibre si carbohidrati complecsi, exista riscul aparitiei unor probleme: diaree, constipatie, ameteala, nivel energetic scazut. Pentru persoanele care urmeaza aceasta dieta pe o perioada indelungata, exista riscul aparitiei pietrelor la rinichi, a gretei, a osteoporozei si a hipercolesterolemiei. De asemenea, anumite tipuri de cancere isi pot face aparitia atata timp cat in dieta exista mult colesterol, grasimi saturate, si nu exista fibre si antioxidanti.
Dieta South Beach
1. Principiu: Acest program alimentar se bazeaza pe trei faze. Faza 1 este similara dietei Atkins, adica multe proteine si putine glucide. Deosebirea este ca in aceasta dieta proteinele trebuie sa aiba un continut scazut de colesterol si grasimi saturate. In fazele a 2-a si a 3-a se vor introduce progresiv in dieta legumele, fructele si apoi cerealele integrale.
2. Eficienta: Teoretic, alimentele cu indice glicemic scazut sunt absorbite incet in sange, si, astfel, senzatia de satietate si pofta pentru anumite alimente interzise sunt destul de bine controlate. Si, evident ca pe un aport caloric redus, se pierde in greutate.
3. Dezavantaje: Ca si in cazul dietei Atkins, faza 1 conduce la pierderea kilogramelor, datorita aportului scazut de calorii si a deshidratarii. Faza a 2-a este una intermediara si abia etapa a 3-a este considerata una sanatoasa, deoarece exista aport de proteine sarace in colesterol si grasimi saturate, fructe, legume si cereale integrale. Carbohidratii cu indice glicemic ridicat (morcovi, banane, pepene, orez) nu sunt acceptati in dieta South Beach.
Dieta The Zone
1. Principiu: Intocmita de un medic specialist in afectiuni metabolice, aceasta dieta consta din combinarea tuturor principiilor alimentare in anumite proportii:
40% glucide
30% lipide
30% proteine
Creatorul acestei diete, Dr. Sears, sustine ca acest plan scade nivelul insulinei si controleaza senzatia de satietate.
2. Eficienta: Acest regim este unul relativ echilibrat, furnizeaza un aport caloric relativ scazut si, deci, este favorizata scaderea ponderala moderata.
3. Dezavantaje: Dieta nu este recomandata tinerilor si sportivilor, care au nevoie de cantitati mai mari de carbohidrati in alimentatie. In plus, acest raport - 40:30:30 - trebuie calculat la fiecare masa, lucru destul de dificil.
Si, ca sa mergem la sigur cu un regim de slabire, mai trebuie respectate cateva reguli universale:
Dieta trebuie sa fie echilibrata: proteine cu un continut scazut de colesterol, legume si fructe proaspete din abundenta, cereale integrale.
Atentie la marimea portiei si la motivul pentru care mancam: necesitate sau stres, oboseala, singuratate etc.
Si, cel mai important: trebuie sa mancam pana dispare senzatia de foame si, mai ales, sa ne ridicam de la masa nu excesiv de satui.