6
O aplicație m-a învățat cât de ușor poți să slăbești dacă înțelegi caloriile
Dietă & Fitness · Dieta / 07.02.2018

Oricât de multe sfaturi despre alimentație sănătoasă primești, câteodată acele câteva kilograme în plus nu vor să plece. Stau acolo, agățate de tine, parcă numai ca să te enerveze.

Am trecut prin asta și pot să spun cu sinceritate că te simți neputincios. Iar cel mai enervant este atunci când ai senzația că faci ce trebuie, dar tot nu reușești să slăbești. Să nu mai vorbim de veșnicul "Dar eu nu mănânc mult!!! De ce mă îngraș?"

Am descărcat pentru prima dată o aplicație pentru slăbit în urmă cu aproape cinci ani. S-a nimerit să fie Noom Coach, pentru că am ales la întâmplare. Și a fost dragoste la prima întâlnire! Această minunăție tehnologică m-a ajutat nu doar să slăbesc, ci și să înțeleg mai bine care e treaba cu caloriile.

Principiul e foarte simplu: cu ajutorul unei astfel de aplicații poți să monitorizezi câte calorii au alimentele pe care le mănânci în fiecare zi. Iar ca să slăbești, scopul este să mănânci zilnic mai puține calorii decât arzi. În acest fel urmezi o dietă hipocalorică, dar care se adaptează preferințelor tale alimentare, fără să ai un meniu zilnic strict, așa cum se întâmplă în cazul altor diete.

Cum funcționează? 

În primul rând, trebuie să setezi vârsta, sexul, greutatea actuală și greutatea la care vrei să ajungi. Aplicația îți oferă un număr maxim de calorii pe care ai voie să le consumi în fiecare zi, în funcție de acești factori. În cazul meu, limita a fost de 1200 de calorii pe zi. Apoi trebuie să introduci fiecare masă și gustare în aplicație, care îți va calcula cât ai consumat și câte calorii mai ai disponibile până la nivelul maxim. Nu este deloc dificil, dar este nevoie de perseverență. 

Iată ce am învățat după ce am folosit această aplicație:


Nu vei reuși din primele zile să respecți numărul de calorii
Abia în aceste zile descoperi, de fapt, de ce te îngrași... Afli că alegerile tale alimentare au o densitate calorică mare și îți aduc prea multe calorii, chiar dacă le consumi în cantități mici. (Înțelegi astfel că acel "Eu nu mănânc mult" înseamnă de fapt "Mănânc puțin, dar prost")

Nu poți slăbi doar prin sport
Dacă ți-ai propus să mănânci orice și să slăbești făcând sport, trebuie să știi că este extrem de dificil, mai ales dacă ai fost tot timpul o persoană sedentară. De exemplu, 100 de grame de pufuleți simpli înseamnă 473 de calorii. Ca să arzi 473 de calorii trebuie să alergi pe bandă 11,3 kilometri! Nu-i așa că e mai simpu să renunți la pufuleți?

Înveți pe pielea ta că trebuie să alegi alimente sărace în calorii
De exemplu, un mic dejun compus din două ouă ochiuri, 100g de iaurt și o felie de pâine integrală înseamnă 344 de calorii. Sunt alegeri sănătoase, care îți vor ține de foame până la ora prânzului. Dar dacă mănânci un croissant cu ciocolată, de 85 de grame, vei consuma 376 de calorii, iar în scurt timp îți va fi iar foame. Și dacă faci astfel de alegeri calorice pe parcursul zilei, descoperi că te simți înfometat, dar ai ajuns deja la limita de calorii pentru ziua respectivă sau chiar ai depășit-o. Prin urmare, înveți să alegi mâncăruri cu un volum mare și cu puține calorii, iar legumele sunt primele pe listă, fie că le mănânci crude sau gătite.

Nu trebuie să-ți fie foame ca să slăbești
Cu cele 1200 de calorii pe zi, pot să îmi organizez mesele astfel încât să am trei mese a câte 300 de calorii și trei gustări de câte 100 de calorii. Nu înseamnă că respect strict acest plan, ci doar că pot să mănânc suficient încât să nu îmi fie absolut deloc foame. De fapt, nici nu simți că ții o dietă pentru slăbit. Este un regim alimentar absolut obișnuit.

Băuturile îți sabotează silueta
Sucurile cu zahăr îți aduc calorii "goale". Nu rămâi cu nimic în urma lor, poate doar cu regretul. Dacă bei trei doze de cola pe zi este ca și cum ai mânca dublu la prânz. Adaugi calorii inutile și îți dai peste cap toate calculele, să nu mai vorbim de faptul că este o alegere foarte proastă pentru sănătatea ta.

Dacă o dai în bară azi, mâine o iei de la capăt
În unele zile poți să depășești grav numărul acela maxim de calorii pe care ai voie să-l consumi. Se întâmplă de obicei la aniversări, petreceri și diverse alte întruniri de familie de unde nu scapi fără să guști din toate. Dar chiar dacă ți-a "explodat" tabelul de calorii azi, mâine îți continui planul ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Important este să nu faci un obicei din asta.

Înveți să faci alegeri mai bune pe termen lung
După ce folosești Noom sau o altă aplicație de acest tip, începi să estimezi singur cam câte calorii au alimentele. Te ajută foarte mult pe termen lung și spre deosebire de o dietă strictă care durează câteva luni, vei reuși să menții greutatea la care ai ajuns. Obții, de fapt, o schimbare a stilului de viață.

Dacă ai încercat deja tot felul de diete și nimic nu a dat roade, îți recomand să dai o șansă aplicațiilor pentru monitorizarea caloriilor. Ai nevoie de perseverență, dar sigur vei fi încântat de rezultate!
 
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro