Pericolele "dietelor-fulger"
Dietă & Fitness · Dieta / De Claudia Ariton, 20.08.2008

Foarte putine dintre noi pornesc in cautarea "siluetei pierdute" cu gandul ca vor transforma regimul sanatos si fara excese calorice intr-un stil de viata permanent. Cele mai multe dintre noi insa...

Foarte putine dintre noi pornesc in cautarea "siluetei pierdute" cu gandul ca vor transforma regimul sanatos si fara excese calorice intr-un stil de viata permanent. Cele mai multe dintre noi insa, se supun chinurilor si rezista cu stoicism tentatiilor dulci si nu numai, la gandul ca intr-o saptamana-doua, vor afisa o talie de viespe si picioare de top model.

Cu siguranta, grasimile depuse ostentativ pe coapse, abdomen sau talie nu fac placere niciunei femei, mai ales ca dauneaza atat sanatatii, cat si "esteticului". Stratul de grasime, ingrosat odata cu trecerea timpului si care ne creeaza atat de mult stres, nu este altceva decat o reactie naturala a organismului - acesta depoziteaza grasimile, anticipand "vremuri de restriste" din punct de vedere alimentar.

Incapatanarea de a slabi in timp record este, de multe ori, conditionata de doua aspecte: fie suntem presate sa aratam senzational la un eveniment important care se apropie - nunta, botez, petrecere aniversara etc. - fie ne-am ingrasat intr-un timp foarte scurt si nu ne putem obisnui cu noul "look". O persoana care s-a luptat cu probleme legate de greutate toata viata nu are asteptari atat de mari din partea unui regim de slabire rapid.

Rapid nu inseamna insa si eficient...

Ne "ingropam" in munca, bem cat de multe lichide putem (daca putem...), facem un set de exercitii fizice (daca nu cumva suntem mult prea obosite, dupa o zi petrecuta la serviciu) si mancam... aproape deloc! Cunosti scenariul? Ii poti spune cura drastica, regim de "austeritate" alimentara sau infometare - un lucru e clar: dorim sa slabim si asta cat mai repede posibil.

Si in acest caz, pot mentiona doua situatii des intalnite: ea face eforturi supra-omenesti sa slabeasca, isi impune restrictii si strange din dinti cu ambitie atunci cand trece pe langa o cofetarie, reusind sa slabeasca destul de mult intr-un timp foarte scurt. O luna mai tarziu este socata sa vada acul cantarului urcand voios catre... nu greutatea pe care o afisa inainte, ci catre una noua, necunoscuta, imbogatita inexplicabil cu doua-trei kilograme in plus. Cum a fost posibil? Organismul, fiind privat de nutrientii esentiali unei bune functionari in perioada de slabire intensa, a acumulat cu mult mai mult in perioada imediat urmatoare - pentru a se proteja de eventuale... infometari.

O alta situatie, la fel de des intalnita, este cea in care ea isi impune de asemenea restrictii alimentare si mai mult "frunzareste" prin mancare, bifand cu incredere un (mare!) numar de kilograme de dat jos pana la data de "x". Care data, se nimereste a fi fix peste o saptamana sau doua. La data aleasa, rezultatele intarzie sa apara, provocand dezamagire si frustrare. Unde s-a gresit? Organimsul uman functioneaza dupa propriile reguli, are nevoie de un numar de vitamine si minerale care nu pot fi asimilate, decat in urma unei alimentatii echilibrate, a unui aport optim de lichide si a miscarii fizice, pentru mentinerea supletii. Daca iti vei impune teluri nerealiste, oricata vointa ai avea, te poti confrunta cu un esec.

Moderatia este cuvantul de ordine...

Daca nu ai avut suficienta vointa sau nu ai constientizat necesitatea de a te opri la timp din rontaieli inutile intre mese sau "degustatul" alimentelor nesanatoase, atunci probabil ca nici in cazul slabitului nu ar trebui sa te astepti la rezultate spectaculoase in doua saptamani.

In cazul in care intr-adevar ai o problema cu greutatea sau nu esti multumita de proportiile corpului tau, trebuie sa te inarmezi cu vointa si rabdare si sa-ti schimbi stilul de viata. Este singura metoda de a trai sanatos, de a pierde kilograme fara a-ti periclita starea de sanatate si, mai ales, singura metoda de a te mentine in forma.

Incepe prin a tine o dieta echilibrata, cu mai putini carbohidrati sau grasimi si mai multe legume, minerale si fibre. Poti practica un sport, bea foarte multe lichide si manca portii mai mici decat de obicei - din alimentele permise, bineinteles. Rezultatele nu vor intarzia sa apara, insa nu iti impune conditii legate de timp. Este bine sa tii dieta cu incredere ca ii faci un bine organismului tau, si nu un deserviciu.

Dupa ce ai reusit sa slabesti, se impune cresterea dozei de rabdare si vointa: organismul va avea tendinta de a acumula kilogramele pierdute, drept pentru care in nici un caz nu trebuie sa mananci ca inainte de regim. Faptul ca ai fost suficient de puternica pentru a urma o dieta si a o duce la bun sfarsit, cu rezultate frumoase, este un semn bun. Poti sa continui astfel sa te hranesti sanatos, adoptand un nou stil de viata, moderat, care te va defini ca persoana si iti va aduce numai beneficii pe termen lung.

Un regim de alimentatie bazat pe moderatie favorizeaza consumul de fructe, legume, lactate si carne slaba, carbohidrati sanatosi, lichide in cantitate mare si exercitii fizice cel putin de 3 ori pe saptamana. Insa, poate cel mai important lucru pentru pofticioasa din tine este ca nu trebuie sa iti impui nicio restrictie. Inghetata, prajiturile, crema de ciocolata nu lipsesc dintr-un regim de alimentatie sanatos, atat timp cat le consumi ocazional si nu intreci masura. Tine cont de ceea ce iti cere organismul, de nevoile sale, si fereste-te sa mananci pana la saturatie, sau, mai rau, pana simti ca "explodezi".

Ce trebuie sa "cantaresti" indelung inainte de a te aventura intr-un regim drastic:

  • Foarte multe dintre asa-zisele "pachetele" sau "colacei" nu sunt altceva decat acumulari de apa in tesuturi. In urma unei diete-fulger le poti pierde intr-un timp scurt, lucru care conduce la deshidratare si mai apoi la recastigarea rapida a grasimilor.

  • Curele drastice de slabire conduc catre oboseala excesiva, iti reduc nivelul de energie si entuziasmul, conducand la o stare de iritabilitate.

  • Faptul ca tii un regim deosebit de restrictiv, presupune privarea organismului de nutrienti esentiali pentru buna sa functionare, punandu-ti astfel in pericol sanatatea.

  • Nivelul de sodiu si potasiu din organism va scadea, provocand crampe si ameteala.

  • Curele drastice "lucreaza" si asupra aspectului tau fizic; astfel, pot aparea vergeturi, pielea va fi mai uscata, tenul tern, iar parul isi va pierde stralucirea.

  • Odata cu grasimi, in urma unui regim - fulger vei pierde si tesut muscular, responsabil pentru vitalitatea organismului si aspectul tonifiat al corpului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro