3. Pastele din făină albă
Nu este recomandat să le consumi zilnic, deoarece sunt calorice, generează fluctuaţii ale glicemiei, stimulează pofta de dulciuri şi îngreunează digestia. De aceea este de preferat ca atunci când le alegi să optezi pentru pastele din făină integrală pe care să le consumi cu verdeţuri şi ciuperci pentru un aport de proteine. Însă, nu le consuma neapărat în fiecare zi nici pe acestea! 4. Pateul vegetal
Un studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia consumatorilor din România arată că printre problemele care au fost descoperite pe etichetele a peste 70 de tipuri de pateu vegetal se numără: glucidele sunt adaosuri de îndulcitori care nu sunt trecuţi pe eticheta nutriţională şi zahărul care nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională. Prin urmare, dacă vei consuma o cantitate mare de pateu vegetal cu pâine albă pe perioada postului rişti să te îngraşi.
"Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România în urma unui studiu de piaţă care a vizat peste 70 de tipuri de pate vegetal.
5. Alimente de post din comerţ
La supermarketuri vei găsi numeroase produse de post, însă acestea sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Este de preferat să nu le consumi decât în situaţiile de urgenţă şi să-ţi prepari acasă diverse mâncăruri hrănitoare şi sănătoase.
Alimentele de bază pe care le poţi consuma când ţii post
CiupercileLeguminoasele: lintea, fasolea boabe, mazărea, năutulCereale integrale: amarant, quinoa, mei, hrişcă, orez brun, ovăzNuci şi seminţe crude: nuci româneşti, migdale, fistic, caju, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de cânepăPâine şi paste care sunt făcute din făină integralăLegume şi fructe proaspete de sezonMăsline.VerdeţuriConsumă o cantitate mare de verdeţuri proaspete care se regăsesc din plin în acest sezon, deoarece acestea oferă necesarul zilnic de vitamine şi minerale, aducând şi multe fibre care ajută la digestie. Poţi mânca frunze de orice legumă, însă urzicile şi spanacul au conţinutul nutritiv cel mai ridicat. Nu este necesar să fierbi îndelung spanacul, poţi adăuga frunze proaspete şi în salate, alături de alte legume de sezon, pătrunjel şi salata creaţă roşie.