Sfaturi pentru un Paste fericit si sanatos
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 650 46 50; 0721 091 762. sau [email protected], 26.04.2005

In afara de imensa incarcatura religioasa, Pastele reprezinta trecerea de la iarna la vara si mai ales a doua mare ocazie de excese culinare a anului, dupa Craciun. Mielul la tava sau la protap, ouale rosii, cozonacul, pasca si vinul de asta-toamna sunt doar cateva dintre obisnuitele bucate traditionale care se vor afla pe masa, acasa sau in locul in care suntem invitati.

Este important sa sarbatorim asa cum se cuvine si sa pastram traditiile cu care ne-am obisnuit de cand eram la mama acasa, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa tinem seama de consecintele provocate de o alimentatie in exces dupa o perioada normala sau de austeritate, daca am tinut post. Si pentru ca majoritatea dintre noi a tinut post, cel putin in Saptamana Mare, este bine sa incepem festinul pascal intr-o maniera echilibrata.


Iata cateva sfaturi simple pe care le putem urma fara a le considera restrictive, dar care ne pot ajuta sa depasim perioada Pastelui fara a intampina probleme legate de digestie si pentru a ne reintoarce la serviciu pline de energie si cu multa pofta de viata:

1. Ouale trebuie consumate in cantitati limitate, nu mai mult de doua pe zi, din cauza cantitatii mari de colesterol pe care o contin. Este recomandat sa se consume alaturi de o salata verde si de legume proaspete de sezon.

2. Friptura de miel
este, de asemenea, recomandat sa fie consumata cu o garnitura de legume: broccoli, ciuperci, conopida, fasole verde sau amestec mexican si o salata de cruditati si mai putin cu garnitura de cartofi, orez sau paste.

3. Alimentele prajite (de la carne si pana la legume) trebuie evitate pe cat posibil, in special cele prajite in ulei. Este de preferat sa incercati sa gatiti carnea la cuptor sau pe grill.

4. Alcoolul si dulciurile trebuie consumate in cantitati limitate, pentru ca au un aport mare de calorii "goale" de nutrienti. Nevoia de dulce care apare dupa masa poate fi estompata de o salata de fructe proaspete. Ciocolata sub forma de iepurasi si oua reprezinta marea ispita a momentului. Se stie ca un ou de ciocolata iti "doneaza" 520 de kcal si 32 g de lipide care se adauga direct stratului adipos. Pentru a arde acest aport caloric, se poate alege una dintre urmatoarele variante: mers activ 6 km, 40 de minute de jogging, o ora de inot, o ora si jumatate de aerobic sau o ora de fotbal. Asa ca trebuie sa ne gandim de doua ori atunci cand vrem sa ne rasfatam cu ceva bun.


5. Dupa masa copioasa de Paste, e bine sa facem o plimbare prin parc, sa evitam mijloacele de transport in comun, daca am fost invitati undeva, sau chiar sa ne oferim voluntar sa spalam vasele, daca am avut musafiri; in orice caz, este foarte important sa nu ne asezam in fata televizorului sau sa dormim.

6. Avand in vedere vremea calda, chiar daca zilele nu sunt insorite, ar trebui sa profitam de aceasta mini-vacanta si sa petrecem cat mai mult timp in aer liber, sa incercam sa ne relaxam si sa adoptam o atitudine pozitiva, alaturi de familie si de prieteni.


Sa aveti un Paste fericit, activ si sanatos!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro