Uleiul de masline un miracol pentru o dieta sanatoasa
De cate ori se vorbeste despre grasimile benefice sanatatii, in special cand se face referire la dieta mediteraneana, cel mai amintit produs este uleiul de masline. Uleiul de masline este un lichid natural care este extras din masline si care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile maslinelor. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, proaspat presat din fructele de maslin.
Efectele benefice ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului sau ridicat de acizi grasi mononesaturati cat si de substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul de masline ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare prin controlarea nivelului colesterolului nociv (LDL) si implicit prin cresterea nivelului colesterolului benefic (HDL).
Este important de mentionat faptul ca uleiul de masline este bine tolerat de stomac, fiind chiar un adjuvant in tratamentul gastritei si a ulcerului gastric. De asemenea uleiul de masline activeaza secretia biliara si hormonii pancreatici intr-un mod mult mai eficient decat medicatia specifica si astfel este redusa incidenta formarii pietrelor biliare.
Pentru a fi benefic si pentru a avea proprietati terapeutice in bolile cardiovasculare, uleiul de masline trebuie consumat cu moderatie, 25 ml pe zi. Exista un grup de cercetatori spanioli care sugereaza faptul ca uleiul de masline prezent in dieta ajuta la prevenirea cancerului de colon, lucru care nu se intampla si cu uleiul de floarea soarelui sau cel de porumb.
Stiind ca are atatea beneficii, cu totii ar fi necesar sa il consumam zilnic, insa se pune intrebarea tipului de ulei de masline care trebuie achizitionat, pentru ca oferta comerciala este mare si uneori confuzanta. Din punct de vedere al producerii uleiul de masline este extras prin presarea sau zdrobirea maslinelor si astfel se obtin mai multe varietati de ulei de masline:
1. uleiul extravirgin