Cum sa-mi mentin greutatea
Dietă & Fitness · Expertul iti raspunde / 18.10.2004

Ma numesc Anca, am 29 ani, 1,74 m inaltime si 72 de kilograme. De cativa ani incerc sa slabesc. Am tinut tot felul de diete stricte reusind sa dau jos 8-10 kg intr-un timp relativ scurt (6 saptamani), dar nu pot sa ma mentin; dupa dieta ma ingras la loc. Mentionez ca grasimea se depune pe abdomen, solduri si coapse. Ce dieta si ce exercitii fizice ar trebui sa urmez pentru a pierde in greutate in aceste zone? Poate ma puteti ajuta cu un sfat.

Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH, consultant nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" (021.650.46.50; 0721.091.762), raspunde:


Mentinerea greutatii corporale se refera la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare si de activitate fizica stabile si sanatoase. Inainte de orice, mentinerea greutatii inseamna adoptarea unei noi atitudini fata de propria persoana, fata de greutatea corporala si fata de actul de alimentatie in sine.

Exista o serie de strategii de mentinere si control a greutatii:

1. Consumarea micului dejun cu regularitate;
2. Monitorizarea saptamanala a greutatii corporale;
3. Practicarea zilnica a unui tip de activitate fizica, cum ar fi o ora de mers pe jos;

4. Urmarea unei diete sarace in grasimi atunci cand se consuma carbohidrati complecsi (sanatosi);
5. Mentinerea numarului de calorii consumate zilnic in jur de 1500.

Motivatia este un factor esential in mentinerea greutatii corporale. Abaterea de la programul alimentar reprezinta cel mai periculos dusman al motivatiei si deci pentru a putea avea rezultate pe termen lung trebuie sa reducem numarul acestor abateri cat mai mult cu putinta.

1. Evitarea notiunilor de genul "niciodata": "Niciodata n-o sa mai manac cartofi prajiti". Bineinteles ca ii vei mai manca sau macar gusta si altadata.

2. Pregatirea din timp a ocaziilor sociale care implica si consum alimentar: cu 2-3 zile inainte de eveniment trebuie adoptata o dieta mai saraca in calorii si astfel se va preintampina vreo modificare pe cantar.
3. Evitarea obiceiului de a lasa farfuria curata; mai bine sa se arunce la gunoi excesul de mancare decat sa fie purtat pe coapse sau in arterele coronariene.
4. Controlarea tentatiei de a manca mai mult decat necesar. Exercitiul fizic este cea mai buna metoda de a controla pofta de mancare exacerbata si a mentine greutatea ponderala.

5. Urmarea principiului alimentatiei sanatoase: putin si des; acesta ajuta la stabilizarea nivelului glucozei sanguine si la mentinerea unui metabolism eficient al organismului.
6. Informatia este putere. Cu cat se stiu mai multe date privind elementele nutritiei sanatoase, cu atat obiectivul de mentinere a greutatii va fi mai usor de atins. Inscrierea pe un forum pe aceasta tema, citirea unui newsletter saptamanal sau gasirea unui grup cu preocupari in acest sens sunt cateva elemente valoroase de motivatie pentru mentinerea greutatii corporale.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro