Metabolism "lenes"
Dietă & Fitness · Expertul iti raspunde / 11.08.2004

Ma numesc Micky si am 14 ani. Ma preocupa mult felul in care arat, mai ales ca am avut mai mereu probleme cu greutatea (am un metabolism tare "lenes", deci ma ingras din orice). Am 1,68 si 62 kg. O data ce am intrat in perioada adolescentei, mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva in privinta surplusului de kilograme. Nu pentru ca as avea probleme de sanatate din aceasta cauza, ci numai pentru estetica. Am facut multe sporturi (nu de performanta), incepand cu inotul, aerobic, sala fitness, judo. Alerg, ma plimb cu rolele ore intregi, dar se pare ca nu e indeajuns. Bineinteles ca am tinut multe diete, viata mea bazandu-se mai mult pe regimuri. Am tinut impreuna cu mama mea un regim care avea la baza grapefruit-ul: dimineata, pranz si seara cate 1/2 grapefruit + alte alimente. In aceasta perioada de 2 saptamani, mama mea a slabit 6 kg, in schimb eu m-am ingrasat 2 kg. Nu este prea normal, nu? Am tinut apoi cunoscuta dieta cu ciorba de varza. Am slabit 4 kg in 7 zile. Am continuat-o inca 4 zile, dar nu a mai avut nici un efect. Problema mea este ca singura metoda de a slabi este prin infometare, insa a avut un efect negativ asupra sanatatii mele. Renuntand la carne, mi-a intarziat menstruatia 4 luni. Mi-am facut analize, care au iesit pozitiv. Intrebarea mea este urmatoare: pe ce regim m-as putea baza in situatia asta? Va trebui sa apelez la un nutritionist care sa-mi recomande o dietain functie de organism sau exista alte posibilitati mai... simple? Ce diete ar fi mai eficiente?


Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USHConsultant Nutritie - Centrul de Slabire si Consultanta Nutritionala "NATURAL SILHOUETTE" - 021.650.46.50; 0721.091.762., raspunde:

Draga Micky,

Faptul ca pana la 14 ani viata ta s-a bazat mai mult pe regimuri, asa cum spui tu, e o tristete. Ca ai tinut tot felul de diete fade, cum e cea cu supa de varza, sau te-ai infometat e o tristete si mai mare. La varsta ta, pubertara si in crestere fiind, ai nevoie de o varietate mare de nutrienti care se iau dintr-o varietate si mai mare de alimente. Ce trebuie tu sa intelegi este cum sa combini aceste alimente, in ce proportii si cantitati, la ce interval de timp, cu ce fel de activitate fizica sa asociezi programul alimentar; si toate acestea raportate la grupa ta sangvina, in asa fel incat sa elimini orice intoleranta alimentara. In rest, relaxeaza-te, imprieteneste-te cu tine insati si vei obtine rezultate frumoase si de durata.


Multa sanatate si incredere in tine!
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro