6 trucuri ca să nu te îngraşi după ce te-ai lăsat de fumat
Dietă & Fitness · Intretinere / 15.06.2013

Renunţarea la fumat îţi supune organismul unui stres puternic, la care nu este recomandat să adaugi şi un regim de slăbit drastic. Încearcă 6 trucuri ca să nu te îngraşi după ce te-ai lăsat de fumat, ce te ajută să-ţi păstrezi greutatea fără să te solicite şi să te obosească constant.

Renunțarea la fumat îți supune organismul unui stres puternic, la care nu este recomandat să adaugi și un regim de slăbit drastic. Încearcă 6 trucuri ca să nu te îngrași după ce te-ai lăsat de fumat, ce te ajută să-ți păstrezi greutatea fără să te solicite și să te obosească constant.

Dacă fumai aproximativ un pachet de tigări pe zi, acestă activitate consuma până la 200 calorii, iar efectele nicotinei de suprimare a poftei de mâncare au dispărut. Metabolismul poate încetini ușor după renunțarea la fumat, motiv pentru care este indicat să abordezi problema prin câteva obiceiuri noi sănătoase, nu prin înfometare.


Menține-te ocupată

Poate cel mai important sfat pentru foștii fumători este găsirea unor activități captivante care să le ocupe timpul. În acest mod, poți uita de pofta de tutun, dar și de poftele ce o înlocuiesc atunci când ai renunțat la fumat. Filmele, serialele sau cărțile captivante și ieșirile cu prietenii te pot ajuta să uiți de nevoile temporare pe care încerci să le eviți.

Alege corect gustările ce înlocuiesc țigările

Imediat după ce ai renuțat la fumat, pregătește-ți gustări sănătoase cu conținut caloric cât mai mic. Morcovii și fructele proaspete îți pot satisface poftele în modul cel mai sănătos. Alunele, migdalele și nucile au un conținut caloric mai mare, deci nu este indicat să le mănânci în exces, mai ales dacă sunt foarte sărate. Alte opțiuni sunt batoanele de cereale cu conținut scăzut de calorii sau iaurtul cu puțină grăsime.


Evită covrigeii, snacks-urile cu conținut ridicat de grăsimi și sare și produsele de patiserie, ce sunt bogate în carbohidrați rafinați.

Asigură-te că ai întotdeauna la tine bomboane mentolate și guma de mestecat fără zahăr sau chiar apă de gură în sticlă mică pentru a-ți clăti gura atunci când ți-e pofta de dulciuri, dar nu vrei să cedezi tentației.

Bea apă

Păstrează întotdeauna aproape o sticlă de apă, din care poți bea de fiecare dată când simți nevoia să ronțăi ceva în afara planului alimentar stabilit. Apa îți umple stomacul, poate diminua pofta de mâncare în 10-15 minute și grăbește eliminarea toxinelor din corp.


Mănâncă regulat

Mesele regulate sunt foarte importante dacă vrei să eviți poftele și abuzurile. Mănâncă mai puțin, dar mai des și metabolismul tău se va mișca mai repede. După ce ai renunțat la fumat, vei pofti la multe alimente grase, dar încearcă să le limitezi consumul dacă vrei să-ți menții greutatea.

Evită băuturile alcoolice

Singura interdiție majoră după renunțarea la fumat este și evitarea temporară a băuturilor alcoolice. Primul efect al consumului de alcool este slăbirea voinței. După mai multe pahare, începi să te gândești la sacrificiul tău și să-ți găsești scuze pentru a mânca mai mult sau chiar să te convingi că meriți să te răsfeți puțin.


Consumul de alcool este însă însoțit și de un număr mare de calorii. Creșterea rapidă a glicemiei din sânge este însoțită de o producție și mai mare de insulină pentru a compensa, ce rezultă într-o poftă de mâncare pe care o poți satisface mai greu.

Fă mișcare

Dacă aveai un stil de viață sedentar înainte să te lași de fumat, este timpul să faci mai multă mișcare dacă nu vrei să te îngrași deloc. În cazul în care te menținei în formă și înainte, fă puțin mai multă mișcare pentru a-ți stimula metabolismul, pentru a arde calorii și pentru a reduce poftele. 30 minute de activitate fizică moderată pe zi, chiar și mers pe jos în ritm alert, înlocuiesc consumul de calorii asociat fumatului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro