Secretul longevității. Antrenamentul cu greutăți ne menține tineri, arată un studiu
Dietă & Fitness · Intretinere / De Ioana Maroşan, 06.08.2018

Se pare că secretul unei vieți îndelungate și sănătoase stă într-o bară de metal, cu greutăți la capete. Un studiu arată că antrenamentul cu greutăți ne menține tineri.

Conform unui nou studiu, realizat de Penn State College of Medicine, antrenamentul cu greutăți reduce cu 46% riscul de deces, scrie menshealth.com Subiecții acestui experiment au fost persoane cu vârsta de peste 65 de ani care au fost selectați și urmăriți timp de 15 ani.
 
În acest interval de timp aproape o treime dintre participanți au murit. Mai puțini de 10% dintre subiecții studiului se antrenau ridicând greutăți, dar riscul acestora de a deceda în timpul studiul a fost cu 46% mai mic decât al participanților care nu făceau astfel de antrenamente.

Desigur, vei spune că persoanele vârstnice care ridică greutăți sunt într-o formă fizică mai bună decât cele care nu ridică. Dar chiar și după ajustările care au luat în calcul indicele de masa corporală, bolile cronice, cum sunt diabetul și hipertensiunea dar și obiceiurile uzuale, cum sunt activitățile fizice sau consumul de alcool și fumatul, ridicarea greutăților a contribuit la reducerea cu 19% a riscului de deces.

„Antrenamentele de forță te pot menține activ și sănătos la vârste mai înaintate”,
spune conducătoarea studiului, dr. Jennifer Kraschnewski. Pe lângă faptul că îți întărește mușchii, ceea ce îți conferă mai multă forță și un echilibru mai bun, antrenamentul cu greutăți contribuie și la creșterea densității osoase.

Împreună, toți acești factori reduc riscul unor căzături și fracturi, acestea fiind două dintre cele mai importante cauze de dizabilitate în rândul persoanelor vârstnice. În plus, consumul zilnic de calorii va crește, iar masa musculară va spori, ceea ce te va ajuta să-ți menții o greutate optimă.

Dacă vrei să începi această activitate, trebuie să știi că, în principiu, orice persoană poate să ridice greutăți, dar dacă ai peste 65 de ani și ești o persoană sedentară, ar trebui să discuți cu doctorul tău, înainte de a începe. 

Poate ar fi bine să apelezi și la ajutorul unui instructor care să-ți facă un program personalizat, în funcție de starea ta de sănătate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro