Crăciun: Top 5 cele mai gustoase şi ieftine reţete cu carne de porc
Dietă & Fitness · Nutritie / 22.12.2012

Vrei să schimbi reţetele tradiţionale şi să prepari ceva spectaculos pentru invitaţii tăi? Eva.ro te ajută cu cinci reţete care au la bază carnea de porc, dar preparată în alte moduri.

Vrei să schimbi reţetele tradiţionale şi să prepari ceva spectaculos pentru invitaţii tăi? Eva.ro te ajută cu cinci reţete care au la bază carnea de porc, dar preparată în alte moduri.

 

1. Cotlet de porc fără os, umplut cu salvie şi lămâie (reţetă Gordon Ramsay)


Ingrediente:

  • 1.5 kilograme cotlet de porc fără os;
  • coaja de la o lămâie;
  • o legătură de frunze de salvie;
  • o legătură de pătrunjel;
  • doi căţei de usturoi


Mod de preparare:
Se taie cotletul pe jumătate, desfăcându-l în două jumătăţi, dar fără a le separa. Se rade coaja de lămâie şi se face un pat de frunze de salvie şi pătrunjel. Usturoiul se taie în felii subţiri şi se aşază printre patul de frunze. Se asezonează cu sare şi piper, se rulează şi se leagă cu sfoară. Se asezonează şi la exterior cu sare, piper şi ulei şi se pune la cuptor timp de 45-50 de minute.



Se scoate, se taie sfoara şi se feliază în felii de 1 cm grosime.

 

 

 

2. Cotlete de porc cu sos picant (reţetă Gordon Ramsay)


Ingrediente:

  • 4 cotlete de porc cu os;
  • sare;
  • piper;
  • ulei;
  • câteva fire de rozmarin.


pentru sos:

  • doi ardei iuţi, roşii;
  • o ceapă roşie medie;
  • un ardei gras, roşu;
  • câteva ciuperci;
  • o cutie de roşii în bulion;
  • ulei.


Mod de preparare:
Cotletele se asezonează pe ambele părţi cu sare şi piper. Se toarnă puţin ulei în tavă , se aşază câţiva căţei de usturoi şi apoi cotletele, nu înainte de a cresta grăsimea de pe margine cu cuţitul. În felul acesta se vor rumeni mai frumos. Deasupra se aşază câţiva căţei de usturoi şi frunzele de la firele de rozmarin şi se introduc la cuptor pentru 25-30 de minute.



Sosul: se scot seminţele şi se toacă mărunt ardeii iuţi şi se pun în tigaie la călit împreună cu puţin ulei de măsline. Se asezonează cu sare şi piper, se adaugă ceapa şi ardeiul gras, tăiate mărunt, apoi ciupercile şi se lasă câteva minute la călit, amestecând pentru a nu se arde. Apoi se adaugă roşiile şi se mai lasă câteva minute pe foc.

Servire:
Se aşază pe farfurie o lingură mare de sos, deasupra se pune cotletul şi apoi se adaugă încă o lingură de sos deasupra.

 

 

3.Muşchiuleţ de porc la cuptor cu ierburi aromate şi sos de legume


Ingrediente:

  • 500 grame muşchiuleţ de porc;
  • 50 grame ulei de măsline;
  • sare;
  • piper;
  • 100 grame morcov, tocat în cubuleţe mici;
  • 100 grame ţelină, tocată în cubuleţe mici;
  • 100 grame sos de roşii;
  • ierburi aromate: oregano, busuioc, rozmarin, cimbru;
  • ghimbir;
  • usturoi.


Mod de preparare:
Muşchiuleţul se crestează cu un cuţit ascuţit şi se împănează cu feliuţe de usturoi şi ghimbir. Se asezonează cu ulei de măsline, sare, piper şi amestecul de ierburi aromate şi se bagă la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute.


Se scoate de la cuptor şi se lasă deoparte timp de 10 minute. În uleiul rămas se pun la călit cubuleţele de morcov şi ţelină. După 5-10 minute se adaugă sosul de rosii şi se mai lasă 5 minute pe foc.
Se feliază muschiuleţul în felii de 1 cm grosime, se pune din nou la tavă cu sosul de legume deasupra şi se introduce la cuptor pentru aproximativ 5-10 minute.

 

 

4. Muşchiuleţ de porc în crustă de condimente


Ingrediente:

  • muşchi de porc, aproximativ ½ kg;
  • ulei de măsline;
  • un pahar cu vin alb, sec;
  • o ceapă medie;
  • un morcov;
  • o ţelină;
  • 2 linguriţe de sare grunjoasă;
  • 1 linguriţă de piper negru, măcinat;
  • 1 linguriţă de chimion, măcinat;
  • 1 linguriţă de rozmarin uscat;
  • 1 linguriţă de cimbru uscat;
  • 1 linguriţă de usturoi granulat;
  • 1 linguriţă de seminţe de coriandru, măcinate;
  • 2 linguriţe de boia dulce;
  • 1 linguriţă de ceapă granulată;
  • 1 linguriţă de seminţe de fenicul.


Mod de preparare:
Se ia un bol, în care se amestecă toate condimentele. Muşchiuleţul se unge cu ulei de măsline, apoi se presară cu amestecul de condimente, având grijă să acopere complet carnea.
Se ia o tavă de mărime potrivită, se unge cu ulei de măsline, iar pe fundul ei se pun ceapa, morcovul şi ţelina, tăiate in sferturi. Se aşază muşchiuleţul deasupra legumelor, se toarnă paharul de vin pe fundul tăvii şi se dă la cuptor pentru aproximativ 75 de minute. Dacă nivelul lichidului din tavă scade, mai puteţi adăuga vin sau apă. După ce se scoate de la cuptor, se lasă 15-20 de minute, acoperită cu folie de aluminiu, apoi se taie in felii de 1-2 cm grosime.

 

 

5. Cotlet de porc fără os la tavă

 
Ingrediente:

  • 1 kilogram de cotlet de porc fără os, curăţat de grăsime şi de piele;
  • 2 cepe roşii potrivite;
  • 2 morcovi potriviţi;
  • 1 căpăţână de usturoi;
  • ulei de măsline;
  • sare;
  • piper;
  • rozmarin.


Mod de preparare:
Cotletul se unge cu ulei de măsline apoi se condimentează cu sare, piper şi frunzele de rozmarin (proaspete sau uscate), tăiate mărunt. Cepele şi morcovii se taie în sferturi, căpăţâna de usturoi se taie pe jumătate şi se aşază pe fundul tăvii, formând un pat deasupra căruia se pune cotletul. Se introduce la cuptor pentru 60-75 de minute. Se scoate, se lasă 15 minute acoperit cu folie de aluminiu sau hârtie cerată şi se taie în felii de 1 – 2 cm grosime.  

 

 

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro