Curmalele: dulci, aromate, dar cu efecte secundare
Dietă & Fitness · Nutritie / De Maria Ionescu, 29.01.2025

Poate că ți se pare logic ca medicamentele să cauzeze manifestări neplăcute, însă ai bănuit că până și curmalele pot avea efecte secundare? Deși par fructe inofensive realitatea este că te pot face să te simți rău dacă nu ești prudent.

Le consumi în pauze pentru a ocoli prăjiturile sau poate chiar le-ai adăugat la diferite rețete pentru a scădea cantitatea de zahăr și grăsimi? Deși au un gust foarte bun nu înseamnă că poți consuma curmalele în orice situație. Potrivit stylecraze.com, curmalele pot declanșa efecte secundare la care nu te aștepți. Tocmai de acceea trebuie să cunoști semnele problematice și să iei măsuri din timp pentru a evita agravarea stării tale de sănătate.

 
Iată ce efecte secundare pot cauza curmalele:

 
1. Probleme digestive

Majoritatea variantelor de curmale disponibile la magazin vor conține sulfiți, compuși chimici cu rolul de a le menține aspectul și a elimina bacteriile nocive. Principalul inconvenient este faptul că persoanele sensibile la sulfiți vor avea parte de crampe abdominale, acumularea gazelor, balonare sau episoade de diaree.
Deși curmalele sunt o sursă bună de fibre, sulfiții neutralizează efectul benefic, astfel încât nu este recomandat să crești foarte mult consumul de curmale dacă nu obții fibre suficiente, ci să-ți diversifici meniul zilnic. De asemenea, nu este bine să se consume curmale în cazul în care deja s-a declanșat diareea din alte cauze pentru că o vor agrava.

 
2. Iritarea pielii

Și în acest caz cauza iritațiilor vor fi sulfiții. În plus, există unele persoane cu alergii la mucegai, iar sporii se ascund adesea în fructele confiate inclusiv în curmale.

 
3. Declanșarea crizelor de astm

Deși nu există încă studii clare care să indice conexiunea dintre crizele de astm și curmale, datele disponibile indică un risc ridicat de cauzare a simptomelor alergice, care sunt baza pentru aceste crize. Aproximativ 80% dintre persoanele diagnosticate cu astm au alergii la substanțe precum mucegaiul.

 
4. Acumularea kilogramelor în exces

Curmalele conțin fibre, dar au și multe calorii, o porție fiind foarte densă din punct de vedere nutrițional. Consumul frecvent fără măsurarea clară a cantității mâncate poate cauza îngrășarea rapidă.

 
5. Hiperkaliemia (hiperpotasemia)

Este o afecțiune care apare în momentul în care nivelul de potasiu din sânge crește prea mult. Curmalele conțin mult potasiu, iar dacă se consumă foarte des va fi favorizată hiperkaliemia. În cazul în care ți-ai făcut analizele și deja ai fost avertizat că ai un nivel crescut de potasiu este bine să consumi curmale foarte rar și niciodată mai mult de 2-3.

 
6. Intoleranța la fructoză

Gustul dulce al curmalelor se datorează în mare parte conținutului ridicat de fructoză. Există anumite persoane care digeră mai greu fructoza, iar consumul frecvent de curmale va declanșa în timp intoleranța la fructoză. Consecințele vor fi digestia incompletă, acumularea gazelor, durerile abdominale și creșterea cantității de bacterii nocive din intestine.

 
7. Pericole pentru copiii mici

Curmalele sunt greu de mestecat pentru bebeluși și copii mici, iar sistemul lor digestiv este în dezvoltare și aceste fructe confiate nu vor fi prelucrate optim, ceea ce poate favoriza apariția complicațiilor. De asemenea, specialiștii avertizează că este posibilă înghițirea curmalelor și blocarea căilor respiratorii, fiind esențial să păstrezi curmalele pentru mai târziu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro