De ce îți este mereu foame?
Ți se pare că-ți este mereu foame? Mănânci micul dejun, iar la 15 minute după mai treci prin bucătărie, sperând să găsești o gustare?
De ce îți este foame chiar și imediat după ce ai mâncat? Cum poți opri această poftă de mâncare? Experții în nutriție și sănătate vin cu câteva răspunsuri la aceste întrebări.
Motivele pentru care îți este mereu foame
1. Ești plictisită
Unul dintre cele mai frecvent întâlnite motive pentru care îți este foame este plictiseala. Dacă nu ai ce să faci, o gustare pare o idee perfectă. Nutriționiștii au întâlnit nenumărate persoane care mănâncă gustări doar pentru că stăteau pe canapea și nu aveau altceva de făcut. Bucătăria este o locație perfectă pentru momentele de plictiseală. Ție ți s-a întâmplat vreodată?
2. Ești deprimată
Dacă te simți deprimată, s-ar putea să găsești un confort în mâncare. Unele persoane ar vrea să mănânce toată ziua și le este foame atunci când sunt deprimate. Atunci când suntem singuri, putem folosi mâncarea ca un înlocuitor al legăturilor umane și pentru a ne amortiza durerea. În plus, dacă depresia este cronică, îți poți pierde capacitatea de a discerne dacă îți este cu adevărat foame. Când suntem incredibil de stresați sau am trăit anumite traume, se formează o legătură între ceea ce gândim și ceea ce simțim. Mintea poate crede că ne este foame când, în realitate, corpul nu cere mâncare.
3. Ești stresată
Multe femei își transformă stresul în foame. Stresul produce atât de multe simptome în corpul tău, încât este greu să-ți dai seama cum te afectează în unele cazuri. De la insomnii la pierderea părului, stresul va afecta semnificativ starea ta generală de sănătate. Iar oamenii aleg alimente nesănătoase atunci când sunt stresați. Stresul cronic crește nivelul cortizolului din organism, ceea ce te face să mănânci mai mult decât ai nevoie, pentru a te alimenta după ce ai luptat împotriva unui factor de stres. Însă recomandarea medicilor vine sub forma unei gestionări a stresului prin căutarea unui sprijin social, minimizarea sau eliminarea situațiilor stresante, consumul unei diete echilibrate.
4. Sari peste micul dejun
Dacă încerci să slăbești, s-ar putea să crezi că pierzi câteva calorii dacă nu mănânci micul dejun. Sau poate ești prea ocupată dimineața, așa că nu îți mai rămâne timp pentru a mânca. Din păcate, dacă nu mănânci micul dejun, îți va fi foame pe tot parcursul zilei. Încearcă să îți iei un fruct la tine, pe care îl poți mânca pe drumul către muncă. Și mănâncă dimineața, chiar dacă nu îți este foame.