De ce nu te ajuta consumul de carne sa slabesti?
Dietă & Fitness · Nutritie / 30.07.2010

Daca ne uitam dupa ultimele studii, se pare ca dietele bogate in proteine animale nu sunt de niciun folos in procesul de slabire, ba mai mult ar favoriza adaugarea kilogramelor. De ce sa limitezi consumul de carne si ce alternative de proteine ai la indemana?

Daca ne uitam dupa ultimele studii, se pare ca dietele bogate in proteine animale nu sunt de niciun folos in procesul de slabire, ba mai mult ar favoriza adaugarea kilogramelor. De ce sa limitezi consumul de carne si ce alternative de proteine ai la indemana?

In urma cu o saptamana, in publicatia American Journal of Clinica Nutrition a aparut un material care sustinea ca dietele bogate in proteine nu sunt de folos persoanelor care isi doresc sa slabeasca. Potrivit unei cercetari intreprinse pe un esantion de 400.000 de europeni, consumul de carne este asociat cu o crestere in greutate, susttin oamenii de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra, citati de BBC News. Rezultatele arata ca riscul de a ne ingrasa in cazul unui consum exagerat de carne este la fel de ridicat atat la femei, cat si la barbati. Mai mult, cercetatorii sustin ca riscul nu scade nici daca avem grija la aportul caloric zilnic si nici chiar daca facem miscare. Astfel, s-a constatat ca in ciuda numarului constant de calorii zilnice, o portie de 250 g de carne va conduce la o crestere in greutate de 2 kg in cinci ani.


Cu toate ca specialistii nu cunosc cu exactitate mecanismul care genereaza cresterea in greutate in urma adoptarii unei diete bogate in proteine, se stie cu siguranta ca alimentele cu un nivel energetic ridicat (cum este carnea) impiedica organismul in reglarea apetitului culinar. Un consum normal de carne inseamna:
  • 2 ori/saptamana carne de peste;
  • 2 ori/saptamana carne de pasare (aproximativ 150 g pe zi);
  • 2 sau 3 ori/luna carne rosie (aproximativ 100 g/portia).

De asemenea, trebuie sa retinem ca riscul de a acumula kilograme in plus este cu atat mai ridicat cu cat consumam in special mai multe produse din carne procesata: carnati, sunca, salam, parizer, pateuri, kaizer, etc.



De ce sa nu consumi mezeluri deloc?


"Mezelurile contin aditivi foarte periculosi, cum ar fi: nitrati si nitriti de sodiu si potasiu (de la E 249, la E 252), fosfati (de la E 339 la E 343) si polifosfati (de la E 450 la E 452) de potasiu, sodiu, calciu, magneziu. In prezenta proteinelor, nitritii se transforma intr-o substanta care favorizeaza aparitia cancerului de stomac. In doze foarte mari, nitritii dau o toxicitate acuta care impiedica sangele sa mai transporte oxigen", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare si avertizeaza ca sugarii si copiii mici sunt foarte sensibili la aceste substante, care le creeaza probleme respiratorii.
"Un aditiv pe care producatorii il folosesc ilegal si destul de frecvent in mezeluri, fara sa fie sanctionati, este amidonul modificat. Conform Ordinului nr. 975, amidonul nu este admis in produsele din carne. Totusi, mezelurile au amidon cu nemiluita, pentru ca acest aditiv retine multa apa si mareste cantitatea de mezel, inlocuind in fapt carnea", completeaza specialistul.

Mai mult, in ciuda adoptarii legilor care il sileste pe producator sa treaca pe eticheta toate ingredientele din produs, in Romania se minte in legatura cu cantitatile adevarate de carne dintr-un produs. "Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa", ne avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.



De ce am pofta de carne?


Daca te confrunti cu o pofta nebuna de carne, afla ca tot produsele industriale sunt de vina, dupa cum ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Explicatia specialistului ar fi aceea ca un consum de produse industriale din carne cu proteine cu valoare biologica scazuta (mezeluri, carnati, pate-uri) poate declansa si intretine pofta de carne, organismul sperand sa gaseasca o sursa de proteine de inalta calitate biologica. In plus, se stie ca potentiatorii de aroma care se regasesc si in specialitatile mai scumpe de carne provoaca un apetit ridicat sau dependenta. Un exemplu foarte cunoscut este glutamatul monosodic sau E 621 care are un gust foarte bun, stimuland pofta de mancare si conducand la obezitate in final.

Daca ai des pofta de carne, specialistul ne spune ca este posibil ca organismul sa se confrunte cu un deficit de proteine si recomanda adoptarea unei diete diversificate in care sa includem carnea de peste, oua, urda, quinoa, amarantul, linte, fasole, naut.

 

Cu ce se asociaza corect carnea?


Carnea asociata cu cartofi este o mare greseala, insa noi romanii asa ne-am obisnuit sa facem combinatii alimentare total nesanatoase pentru digestie si sanatatea stomacului.

  • carne + peste NU
  • carne + oua  NU
  • carne + carne DA
  • carne + branzeturi NU
  • carne + orez/paste fainoase  NU
  • carne + legume  DA
  • carne + leguminoase (soia, fasole boabe, mazare, naut, linte, quinoa, amarant, hrisca)  NU
  • carne + nuci/seminte  NEUTRU


Alimente care inlocuiesc cu succes carnea


Proteinele vegetale s-au dovedit extrem de eficiente in cazul unei diete vegetariene, aducand un aport de proteina de inalta calitate nutritionala si inlocuind cu succes necesarul de carne. Acest proteine le gasim in: tofu, seminte de dovleac, boabe de soia, arahide, lapte de soia, linte, fasole, mazare, unt de arahide, naut, seminte de floarea soarelui, pasta de susan, hrisca, amarant, quinoa.

Quinoa, cea mai puternica proteina. Potrivit celebrei nutritioniste britanice Gillian McKeith, quinoa este cea mai puternica proteina mult mai folositoate decat cele din carne, avand in continutul ei toti aminoacizii esentiali: o sursa bogata de minerale, inclusiv calciu mai usor de asimilat decat cel din lapte. "Daca va este frig in mod constant si/sau aveti cerculete inchise la culoare in jurul ochilor, suferiti de neliniste, oboseala psihica, dureri de spate, aveti tendinta de a consuma alimente sarate, reactionati exagerat din punct de vedere emotional, aveti probleme cu parul sau oasele sau observati mancare nedigerata in scaunul dumneavoastra, atunci cu siguranta va trebui sa incepeti sa consumati quinoa pentru a va intari rinichii", recomanda nutritionista in cartea sa "Hrana vie pentru sanatate". O idee: poti sa faci un terci delicios de quinoa, la fel cum faci terciul de ovaz sau sa o combini intr-o salata cu diverse legume.

Semintele de floarea soarelui, amplificator de energie. Aceste seminte sunt bogate in acizi grasi esentiali, vitaminele E, A, D, complexul de vitamine B, minerale (zinc, fier, caldiu, mangan, potasiu, fosfor) si reprezinta o sursa excelenta de proteine.

Semintele de canepa decorticate, inlocuiesc cu succes lipsa proteinelor animale. Contin 30% proteine, 41% grasime si 15% carbohidrati. Ele contin in mare parte o proteine usor de digeratt, edestina.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro