De ce sa mananci multe fructe si legume?
"Mananca multe fructe si legume!" este recomandarea specialistilor pentru un organism sanatos. Si nu putem decat sa le dam dreptate, de vreme ce tot mai multe studii in domeniu atesta proprietatile lor miraculoase. "Inarmeaza-te" cu fructe si legume si ofera-i protectia necesara organismului tau!
Un consum ridicat de fructe si legume te protejeaza de bolile de inima, de cancer, de cataracta si degenerescenta maculara, te ajuta sa tii sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si sa previi durerile cauzate de diverse probleme digestive.La ce sunt bune legumele crucifere?
Varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, napii, rubarba, ridichiile, guliile sunt surse importante de substante anticancerigene, luteina si zeaxantina (substante care protejeaza ochii de maladiile care apar odata cu inaintarea in varsta).
Studiile arata ca un aport insemnat de luteina reduce semnificativ riscul de cancer ovarian.
Beneficiile
1. Legumele verzi, in special cele bogate in folati protejeaza inima si sunt adevarate arme de lupta impotriva cancerului de colon, rectal, oral si de gat.
2. Broccoli protejeaza impotriva cancerului intestinal. De asemenea, potrivit cercetarilor efectuate barbatii care consuma 2 portii de broccoli pe saptamana prezinta cu 23% mai putine riscuri de a dezvolta o cataracta.
3.
4. Spanacul, napii si alte leguminoase cu frunze inchise la culoare protejeaza ochii impotriva cataractelor si a degenerescentei maculare. Ingredientele-cheie sunt luteina si zeaxantina, care distrug radicalii liberi din organism. Studiile arata ca femeile care consuma spanac si alte legume verzi macar de 2 ori pe saptamana isi reduc cu 18% riscul de a face cataracta, comparativ cu cele care consuma legume doar o data pe luna.
5. Un consum adecvat de legume din familia cruciferelor scade riscul de a face un atac de inima.
La ce sunt buni morcovii?
Sunt o sursa importanta de beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.
- previn bolile de inima;
- te protejeaza impotriva cancerului oral, de gat, pulmonar si stomacal;
- ofera protectie femeilor care au avut in familie cazuri de cancer mamar.
La ce sunt bune sparanghelul, usturoiul, ceapa si prazul?
Sunt bogate in substante care l
- usturoiul si ceapa te apara de cancerul la stomac.
La ce sunt bune citricele?
Cu siguranta ca stii despre ele ca fiind adevarate resurse de vitamina C, insa pe langa aceasta mai contin si substante anti-cancerigene.
- un consum ridicat de citrice scade riscul de a face un atac de inima;
- ofera protectie impotriva cancerului oral si la gat.
- studiile efectuate pe animale au demonstrat ca limonena si cumarina (doi compusi care se gasesc citrice) au proprietati anticancerigene.
La ce sunt bune rosiile?
Sunt bogate in vitamina A si C, calciu, fier, dar si o substanta numita licopen, care este responsabila pentru culoarea rosiei.
- previn cancerul de prostata;
- previn cancerul stomacal si foarte posibil si pe cel pulmonar;
- pentru ca licopenul sa fie absorbit cat mai bine in organism este indicat sa gatesti rosiile.
La ce sunt buni pepenii si castravetii?
Sunt foarte bogati in beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.
- te protejeaza de bolile cardiovasculare si de anumite tipuri de cancer.
La ce sunt bune legumele boabe?
Boabele de fasole, mazarea si soia sunt bogate in fibre, folati si inhibitori de proteaza.
- fibrele previn constipatia, hemoroizii, obezitatea, diverticuloza (aparitia unor saci mici de-a lungul traseului gastro-intestinal) si varicele;
- folatii si inhibitorii de proteaza impiedica bolile de inima si cancerul.
Cum sa le gatesti ca sa nu-si piarda din vitamine?
- se fierb in cat mai putina apa (si acopera cu un capac) sau la abur;
- timpul de gatire trebuie sa fie scurt, deoarece prea multa caldura poate distruge din valoarea nutritionala;
- evita sa le prajesti, folosind foarte mult unt si ulei;
- la servire nu adauga foarte multe sosuri cu un continut mare de grasime;
- foloseste mai degraba sosul de tomate si cel de soia;
- garniseste-le cu ierburi si verdeata, in loc de sare.
Asadar, incearca sa consumi cat mai multe fructe si legume in fiecare zi. Si nu uita sa diversifici meniul, alegand legume si fructe de culori diferite.
Dupa o analiza atenta a substantelor antioxidante din legume, fructe si uleiuri vegetale, s-a constatat ca printre cele mai bogate in antioxidanti se numara spanacul, ardeii, sparanghelul, guliile, zmeura, mure, capsunele, maslinele, uleiul din soia si uleiul de masline extravirgin.