Dr. Oz: Cum să faci cumpărături inteligente şi să cheltui bani puţini
Dietă & Fitness · Nutritie / 05.04.2013

Ştii deja că una dintre cele mai eficiente soluţii pentru a nu cheltui banii aiurea într-un supermarket este aceea de a nu face cumpărături când îţi este foame. Află de Dr. Oz şi alte câteva trucuri!

Ştii deja că una dintre cele mai eficiente soluţii pentru a nu cheltui banii aiurea într-un supermarket este aceea de a nu face cumpărături când îţi este foame. Află de Dr. Oz şi alte câteva trucuri!

 

A mânca sănătos nu înseamnă a cheltui o grămadă de bani. Gândeşte-te că banii pe care îi cheltui pe o sumdenie de feluri de brânzeturi şi alte produse lactate, dulciuri, snacksuri, conserve, produse semipreparate şi mezeluri ţi-ar ajunge pentru o diversitate de legume şi fructe proaspete. Dacă vei alege un sortiment de brânză, un iaurt simplu, fructe proaspete, legume de sezon, verdeţuri, pâine de calitate, mezeluri tradiţionale fără mulţi aditivi şi vei evita dulciurile, alcoolul, băuturile carbogazoase, semipreparatele şi snacksurile nu vei arunca banii aiurea într-un supermarket.



Iată care sunt cele mai bune trucuri recomandate de Dr. Oz ca să faci cumpărături inteligente:

1. Nu merge la cumpărături când îţi este foame

Înainte de a porni la cumpărături este important să mănânci, altfel îţi va fi mai dificil să-ţi potoleşti poftele culinare şi vei fi tentată să cumperi produse de care în mod normal nu ai avea nevoie.


2. Fă o listă şi nu te abate de la ea

În fiecare săptămână poţi să faci o listă cu alte legume, fructe şi produse de care ai nevoie pentru 5-6 zile. Acest lucru te va ajuta atât să fii mai organizată, cât şi să consumi ceea ce ai cumpărat fără să arunci nimic.



3. Limitează-te la ceea ce ai în casă

Respectă pe cât posibil meniul la care te-ai gândit la sfărsşitul săptămânii, evitând astfel să faci alte cumpărături în fiecare seară când te întorci de la serviciu. Dacă ai dovlecei proaspeţi poţi să faci o mâncare rapidă de dovlecei cu curry şi seminţe de susan prăjite alături de un orez brun/cuşcuş/paste cu verdeţuri sau o bucată de peşte/pui.


4. Ţine în cămară şi congelator câteva produse care te vor ajuta întotdeauna să faci o mâncare rapidă


Organizează puţin cămara ta şi congelatorul, astfel încât atunci când rămâi în pană de idei să găseşti soluţii salvatoare. Ceapa, usturoiul, morcovii, conservele de fasole/năut/roşii/ton/sardine/macrou, pastele, orezul brun, lintea, făina integrală, nucile crude (nuci, migdale, alune), seminţe crude (de floarea-soarelui, in, dovleac) şi legumele congelate (broccoli, mazăre, fasole verde, fasole galbenă, spanac, varză de Bruxelles) sunt câteva dintre ingredientele pe care ar fi bine să le ai la îndemână.



5. Începe cu raionul de legume, verdeţuri şi fructe


Când ajungi la supermarket începe cu raionul de produse proaspete, acestea trebuind să constituie marea majoritatea a cumpărăturilor pe care le faci săptămânal.


6. Continuă cu raionul de carne şi peşte

Alege o bucată de carne slabă sau peşte, însă fără să exagerezi cu cantităţile. Două sau trei porţii pe săptămână sunt suficiente.


7. Apoi treci pe la raionul cu lactate

De aici nu trebuie să alegi câte un produs din fiecare sortiment, ci limitează-te la o bucată modestă de brânză şi câteva iaurturi simple.


8. Următoarea oprire este raionul cu nuci/seminţe/boabe

Seminţele crude, nucile crude, diverse leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut) şi cerealele integrale (sau produsele care le au ca bază) trebuie să facă parte din alimentaţia ta, asigurând un aport însemnat de proteine, fibre, vitamine şi minerale.


9. Evită raioanele care conţin numai produse nesănătoase

Snacksurile, dulciurile, produsele de patiserie şi brutărie, sucurile carbogazoase sunt câteva dintre exemplele pentru care ai atracţie, însă este de preferat să le eviţi atunci când mergi la supermarket. 

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro