Dr. Oz. Intoleranţa la gluten: Cum îţi dai seama că o ai şi ce să nu mănânci?
Dietă & Fitness · Nutritie / 28.01.2013

Glutenul din anumite cereale poate să cauzeze adevărate probeleme persoanelor care suferă de boala celiacă. Află de la Dr. Oz care sunt simptomele intoleranţei la gluten şi de ce să te fereşti!

Glutenul din anumite cereale poate să cauzeze adevărate probeleme persoanelor care suferă de boala celiacă. Află de la Dr. Oz care sunt simptomele intoleranţei la gluten şi de ce să te fereşti!



Intoleranţa la gluten şi boală celiacă apar atunci când organismul nu poate să tolereze glutenul. Acest lucru împiedică absorbţia efcicientă a substanţelor nutritive şi perturbă buna funcţionare a sistemului digestiv. Glutenul este o proteină care se găseşte în grâu, secară, orz, dar se poate ascunde şi în produse precum brânza cu mucegai albastru, sosul de soia, cafeaua cu diverse arome, bere sau orice produse de panificaţie. Această afecţiune este tot mai frecvent întâlnită, de aceea este bine să-ţi analizez puţin simptomele pentru a depista dacă ai probleme cu glutenul.



Există o mică diferenţă între intoleranţa la gluten şi boala celiacă, avertizează Dr. Oz. Potrivit specialistului, intoleranţa la gluten nu cauzează ravagii grave în organism precum o face boala celiacă. Însă, tot te vei confrunta cu simptome supărătoare atunci când consumi produse cu gluten.


Cum îţi dai seama că organismul tău nu tolerează glutenul?


Deşi este o problemă greu de depistat, Dr. Oz spune că există anumite simptome care pot să anunţe o intoleranţă la gluten, cum ar fi:

  • dureri abdominale
  • balonare
  • episoade periodice de diaree
  • dureri articulare
  • crampe musculare
  • stări de iritabilitate
  • răni în cavitatea bucală
  • furnicături la nivelul picioarelor
  • dermatita herpetiformă (vezicule cu lichid care se manifestă cu mâncărimi).


Ca să scapi de aceste simptome, cel mai bun tratament este o dietă fără gluten. Odată ce a fost depistată, boala celiacă nu are tratament şi poţi doar să limitezi simptomele, evitând produsele cu gluten.

Ca să verifici dacă organismul tău nu tolerează glutenul, găseşti un mic test pe

site-ul oficial al emisiunii The Dr. Oh Show care te va ajuta să vezi dacă te confrunţi cu simptomele asociate cu această problemă.


Ce presupune o dietă fără gluten?

Ca să nu mai prezinţi simptome deranjante trebuie să elimini din alimentaţia ta:

  • biscuiţii
  • covrigeii
  • pâinea
  • produsele de patiserie
  • pastele din grâu
  • cereale precum grâu, secară, orz
  • prăjituri
  • fursecuri
  • plăcinte
  • dressing-uri care au făină.


Alimente pe care poţi să le consumi:

  • amaranth
  • quinoa
  • hrişcă
  • mei
  • fructe
  • legume
  • carne
  • ciocolată cu peste 70% cacao
  • linte
  • nuci
  • vin
  • orez
  • porumb
  • produse lactate, dar citeşte şi lista cu ingrediente
  • făină de cartofi, porumb, orez, soia
  • cartofi.


Un sfat de care trebuie să ţii cont este de a citi întotdeauna lista cu ingrediente a produselor pe care le cumperi de la supermarket pentru a te asigura că nu conţine gluten. Chiar şi o cantitate mică de gluten ingerată poate să cauzeze diaree şi crampe abdominale.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro