Fierul, mineralul care-ţi dă energie. În ce alimente îl găseşti?
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.10.2012

Te simţi în permanenţă obosită şi nu mai ai chef de absolut nimic? Este posibil să ai lipsă de fier, după cum aflăm de la celebrul Dr. Oz. Descoperă cele mai bune surse de fier!

Te simţi în permanenţă obosită şi nu mai ai chef de absolut nimic? Este posibil să ai lipsă de fier, după cum aflăm de la celebrul Dr. Oz. Descoperă cele mai bune surse de fier!

 

 

Oboseala este un simptom mult prea des întâlnit, însă Dr. Oz a adăugat încă câteva semne după care îţi poţi da seama dacă suferi sau nu de deficienţă de fier.

 

Iată ce alte semne pot să însemne că ai lipsă de fier:

 

 

  • Simţi o oboseală care persistă mai mult de o lună
  • Îţi este tot timpul frig
  • Pielea ta este mai palidă decât de obicei
  • Nu reuşeşti nicicum să te concentrezi
  • Ai constatat o cădere gravă a părului şi ai unghiile foarte fragile.


Dacă ai remarcat câteva dintre aceste simptome, înseamnă cu te confrunţi cu o deficienţă de fier, avertizează Dr. Oz.

Organismul tău are nevoie de fier pentru că:

  • este implicat în producţia de hemoglobină care ajută globulele roşii să aducă oxigenul în toate celulele corpului;
  • diminuează riscul anemiei;
  • întăreşte rezistenţa la boli;
  • serveşte mai ales la transportul oxigenului de la plămâni spre toate celelalte organe;
  • asigură energie organismului şi te ajută să te concentrezi mai bine.


Atenţie! Suplimentele cu fier administrate o perioadă lungă nu trebuie consumate fără indicaţiile doctorului. O cantitate prea mare poate avea un efect nociv pentru organism, deoarece fierul în exces se depune în ţesuturi. În timpul menstruaţiei, femeile pierd mult fier, de aceea este recomandat să incluzi în dieta ta alimente bogate în acest mineral.




Cele mai bune surse de fier

Fierul este prezent în organism sub două forme:

  • heminic (70%), asociat hemoglobinei şi care se găseşti în proteinele de origine animală. Acesta se absoarbe de 2-3 ori mai uşor decât fierul din sursele vegetale, susţine Dr. Oz. Carnea slabă de vită, ficatul de pasăre, sângeretele, măruntaiele de porc, ouăle, stridiile şi scoicile sunt printre cele mai bogate surse de fier;

 

  • nonheminic (30%), care serveşte la transportul şi la constituirea rezervelor noastre din organism. Acesta se găseşte în surse vegetale precum boabele de fasole năut, linte, broccoli, curmale uscate, caise uscate, spanac, cereale integrale.



Trcurile simple pe care le poţi aplica zilnic pentru a mări aportul de fier

1. Combină legume/fructe pline de vitamina C cu cele bogate în fier
Vitamina C facilitează absorbţia fierului. Printre cele mai puternice combinaţii pe care le poţi face sunt următoarele:

  • ardei roşu cu spanac
  • roşii cu broccoli
  • citrice cu boabe de mazăre sau de soia verde.


2. Prepară sosul pentru paste într-un vas din fier
Dr. Oz spune că alimentele acide precum roşiile vor absorbi fierul din materialul vasului în care prepari sosul.

3. Mănâncă scoici cât de des poţi
Acestea sunt bogate în fier, potasiu şi vitamina B12. Fie că le alegi pe cele proaspete sau conservate, scoicile conţin la fel de mult fier, susţine Dr. Oz. O porţie de 85 de grame (aproximativ 10 scoici) conţine mai mult de 24 miligrame de fier şi doar 126 de calorii.

4. Limitează consumul de cofeină cu 3 ore înainte de o masă bogată în alimente cu fier
Taninii din ceai şi cafea influenţează absorbţia fierului, de aceea este bine să eviţi aceste băuturi cu trei ore înainte să consumi alimente bogate în fier. 

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro