Sănătate: 6 cele mai bune surse vegetale de acizi graşi omega-3

Nutritie / De Ioana Maroşan, 07.04.2015

Conopida şi varza de Bruxelles sunt două alimente pe care trebuie să le ai mereu în dietă, deoarece conţin grăsimi sănătoase şi substanţe anticancerigene.

Acizii graşi omega-3 sunt buni pentru articulaţii, piele, vedere, inimă, scad colesterolul rău şi îmbunătăţesc fertilitatea. Aceste grăsimi sănătoase au denumirea de acizi graşi esenţiali (omega-3, omega-6). "Acizii graşi esenţiali sunt implicaţi practic în toate funcţiile organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare şi refacere, sistemul imunitar, circuitele neurale din creier, sistemul cardiovascular, sistemul digestiv şi cel reproducător şi mecanismul de pierdere a caloriilor", explică nutriţionistul britanic Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".  

Ce beneficii aduc acizii omega-3?


Te ajută să slăbeşti, scăzând pofta de mâncare şi accelarând arderea caloriilor;Reduc nivelul colesterolului rău;Întăresc sistemul imunitar;Hrănesc organele reproducătoare, pielea, părul, ţesutul osos;Ajută la buna funcţionare a creierului;Previn bolile de inimă şi diabetul;Îmbunătăţesc digestia;Previn alergiile şi artrita reumatoidă;Opresc dezvoltarea tumorilor canceroase;Ameliorează bolile de piele.
 

Cele mai bune surse vegetale de omega-3


Ştim că somonul, macroul, heringul şi anşoa au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3, însă avem şi alte surse vegetale în care găsim aceste grăsimi sănătoase. Iată care sunt acestea:

1. Conopida


Conţine omega-3, precum şi mult potasiu, magneziu şi niacină, nutrienţi care transformă conopida într-un remediu minune pentru sănătatea inimii. Pentru a-i păstra valoarea nutriţională este recomandat să găteşti conopida la abur şi să nu o laşi mai mult de 5-6 minute. Apoi se stropeşte cu zeamă de lămâie şi cu puţin ulei de măsline presat la rece.



2. Seminţele de chia


Sunt uşor de folosit şi poţi să faci o budincă delicioasă fără foc cu ajutorul lor. Seminţele de chia au un conţinut foarte mare de acizi graşi omega-3 şi absorb foarte mult lichid, formând o pastă gelationasă. Ca să prepari o budincă de chia amestecă 2 linguri cu seminţe de chia cu o cană de lapte vegetal şi lasă la înmuiat peste noapte sau câteva minute, după care serveşte cu fructe proaspete, nuci crude, seminţe crude, scorţişoară/cardamom/nucşoară şi miere de albine naturală.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro