Un plus de proteine: 3 rețete cu făină de năut
Dietă & Fitness · Nutritie / 13.10.2018

Te-ai obișnuit mai mult cu boabele de năut, dar nu folosești prea des făina? Nu trebuie să te gândești doar la pâine. Poți încerca și alte rețete delicioase pe bază de făină de năut. Descoperă-le!

Consistentă și cu un conținut ridicat de proteine, făina de năut poate fi un ingredient util pentru a limita caloriile consumate fără să ai un meniu restrictiv. Gustul diferit va fi apreciat și de ceilalți membri ai familiei și vei descoperi că nu este nevoie neapărat să ieși la restaurant pentru a savura preparate culinare cu un gust senzațional.

 
Iată ce rețete poți pregăti pornind de la acest ingredient versatil:

 
1. Humus cu făină de năut

Ingrediente:
 
- 200g de făină de năut;
- 1 ½ cană de apă;
- sucul de la o lămâie;
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt;
- ½ linguriță de chimen măcinat;
- 2 linguri de tahini;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- ¼ linguriță de sare.
 
Cum se prepară:
 
Amestecă făina de năut cu o cană de apă într-o oală mică. Încălzește amestecul la foc mic, amestecând continuu timp de 4 minute. Adaugă și restul de apă, oprește focul, pune capacul și lasă amestecul să se îngroașe 10 minute. După acest interval adaugă restul ingredientelor, amestecând bine de fiecare dată pentru a omogeniza conținutul.  Finalizează cu tahini și sucul de lămâie. Servește într-un bol cu o garnitură de legume fierte la aburi și pitta.

 
2. Clătite din făină de năut cu salată de avocado

Ingrediente:
 
Pentru aluat:
- ½ ceapă roșie, tăiată solzi;
- 50g de semințe de rodie;
- ½ ardei iute;
- ¼ linguriță de coriandru;
- ½ linguriță de chimen;
- 300g de făină de năut;
- ¼ lingură de turmeric;
- ½ linguriță de paprika;
- ulei de floarea soarelui.
 
Pentru umplutura clătitelor:
- 50g de stafide aurii;
- 300g de roșii coapte;
- 10g de rădăcină de ghimbir;
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
- 1 ardei iute, tocat mărunt;
- 1 lingură de pastă de tomate;
- 100g de zahăr brun;
- 60ml de oțet din vin alb;
- ½ linguriță de coriandru.
 
Pentru salată:
- 2 avocado;
- 1 grepfrut mare;
- ½ ceapă roșie;
- 1 căpățână de salată;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 1 lingură de oțet balsamic.
 
Cum se prepară:
 
Înainte de a începe pune stafidele la înmuiat timp de 5-7 minute. 
 
Clătitele
Amestecă ceapa cu ardeiul iute, apoi adaugă coriandrul și chimenul. Pune acest mix într-o tigaie și rumenește-l 3 minute, apoi adaugă semințele de rodie și mai lasă 2 minute. Oprește focul și mixează acest amestec cu făina de năut, turmericul și paprika. Adaugă 250ml de apă, apoi sare și piper pentru a obține un gust care îți place. Unge o tigaie cu ulei de floarea soarelui, apoi pune câte o clătită (aproximativ o lingură mare de aluat) timp de 1-2 minute. Mută clătitele pe un platou, cu șervețele între ele pentru a absorbi excesul de ulei.
 
Umplutura
Taie roșiile, rade mărunt ghimbirul, scurge stafidele, amestecă bine și adaugă coriandrul. Pune mixul într-o tigaie mare, adaugă uleiul, sarea și celelalte îngrediente și lasă la foc mic 25-30 de minute. După aceea folosește 3-4 lingurițe de umplutură pentru fiecare clătită.
 
Salata
Scoate sâmburele de la fructele de avocado, decojește-le și taie-le mărunt. Curăță grepfrutul, taie-l cubulețe. Amestecă-le cu restul ingredientelor, iar la final pune ceapa. Servește alături de clătitele calde.

 
3. Omletă cu făină de năut

Ingrediente:
 
- 5 ouă mari;
- 4 linguri de făină de năut;
- 2 linguri de lapte de orez;
- ¼ linguriță de turmeric;
- ¼ linguriță de usturoi pudră;
- ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu;
- 2 linguri de fulgi de drojdie nutritivă;
- ¼ ceapă roșie, tăiată solzi;
- 100g de țelină fiartă, tăiată cubulețe;
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt; 
- 50g de broccoli, mărunțit;
- 3 linguri de pastă de tomate;
- 1 lingură de mărar proaspăt;
- ½ linguriță de sare de mare.
 
Cum se prepară:
 
Bate ouăle separat, adaugă sarea, usturoiul pudră, turmericul, apoi restul ingredientelor, finalizând cu făina de năut și mixează până obții un amestec omogen. Unge o tigaie cu ulei de măsline și adaugă amestecul pentru omletă. Rumenește 10-15 minute, apoi servește presărat cu pătrunjel proaspăt. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro