"Ratatouille", o poveste animata despre reusita
Divertisment · Features / De Alina Bleaja, 28.09.2007

Un decor neconventional - bucataria. Un subiect inedit - mancarea. Un personaj simpatic, ambitios si... mustacios - un sobolan. Mai mult decat atat, un sobolan care isi doreste sa devina bucatar si care isi petrece cea mai mare parte a timpului exact in locul in care nu am vrea sa il vedem - in bucatarie... Bine ati venit in lumea animata din "Ratatouille", cea mai recenta productie semnata Disney si Pixar!

Povestea unui sobolan care reuseste sa devina un bucatar faimos, datorita calitatilor sale exceptionale, nu se adreseaza doar copiilor si publicului tanar. Filmul este o incantare si pentru adultii care invata - o data in plus - ca oricine poate reusi in ceea ce isi propune, atata timp cat va avea curajul sa accepte ceea ce este si va face totul pentru a-si atinge scopul.


Productia este excelenta, dovada entuziasmul criticilor si al publicului. Extrem de ingenioasa, pelicula tese o poveste coerenta, plina de intorsaturi de situatie care te iau prin surprindere si te uimesc prin inovatie.

Inutil a mai spune ca "Ratatouille" este deosebit de amuzant. Daca alte filme "reusesc" sa te plictiseasca, ei bine, povestea soricelului Remy, bucatar aspirant (dar care ajunge sa isi implineasca dorinta), te tine in priza pe tot parcursul ei si nu te lasa nici macar o clipa sa te intrebi cat mai dureaza pana la finalul peliculei...


Scenariul este inteligent, minunat conceput, iar vocile personajelor sunt distincte si incanta prin naturalete, fara sa fie usor recunoscute de catre public, asa cum se intampla in cazul celebritatilor care dau viata personajelor animate. Filmul este o combinatie de replici spirituale, pozne acrobatice, sincronizari comice atent cronometrate si teme emotionante, pline de rezonanta.

Remy este un tanar soarece al carui vis este sa devina maestru bucatar. Nu este descurajat nici de piedicile pe care i le pune familia, puternic ancorata in "meseria" de "rozatoare-gunoier" care traiesc din resturile gasite in tomberoane, nici de faptul ca profesia de gastronom este una care uraste soarecii prin excelenta...


Micul Remy (Patton Oswalt) este gata de orice pentru a-si indeplini visul, iar faptul ca locuieste in canalizarea unui restaurant foarte bine cotat ii aduce visul extrem de aproape. In ciuda pericolelor si a capcanelor, ispita este mare, astfel incat se aventureaza in acest univers interzis.

Sfasiat intre conditia sa si visul neindeplinit, Remy va descoperi curand adevaratul sens al aventurii, al prieteniei, al familiei si va intelege ca trebuie sa aiba curajul de a fi ceea ce este: un soarece care vrea sa fie mare bucatar.


Insa micul Remy are un drum lung de parcurs pentru a-si atinge telul, iar viata si "cariera" nu ii vor fi deloc usoare - pentru a putea "profesa", Remy face un parteneriat cu Linguini (Lou Romano), un tanar neexperimentat si deloc talentat in ale bucatariei, pe care il ghideaza la fiecare miscare, ascuns in chipiul de bucatar.

In timp, soricelul va fi nevoit sa faca fata atat solicitarilor din ce in ce mai numeroase din partea familiei, care il "exploateaza" pentru faptul ca lucreaza intr-un renumit restaurant frantuzesc, unde are acces la proviziile de mancare, cat si cronicilor "criminale" ale lui Anton Ego (Peter O'Toole), care si-a pus in gand sa distruga pentru totdeauna localul.

Manat insa de firea sa ambitioasa si dornic sa realizeze propriile retete si "capodopere" gastronomice, Remy face fata tuturor provocarilor cu brio, exceland in meseria sa si "dovedindu-l" chiar si pe temutul Ego cu o reteta care ii aminteste acestuia de copilarie, topindu-i sufletul.

Ca orice alt film de animatie, nici acestuia nu ii putea lipsi partea moralizatoare, in care copiilor (si nu numai...) li se atrage atentia asupra importantei familiei, a prieteniei si a respectarii propriilor valori. Fara acestea, viata nu este deloc simpla, iar Remy invata pe "blana" sa cat de greu este sa fii singur.

Desi un film de animatie adresat celor mici, comedia "Ratatouille" se dovedeste a fi un film ideal pentru intreaga familie, balansand echilibrat intre perspectiva umana si cea a micilor rozatoare.

Productia cinematografica este o capodopera la nivel vizual, iar reusitele in materie de animatie computerizata asigura succesul indiscutabil al acestei comedii. Imaginea este foarte sensibila la variatiile de culoare, lumini si umbre, o combinatie de-a dreptul surprinzatoare. Fiecare gest al ineditelor personaje rozatoare transmite o emotie, atat de atent detaliata, incat chipul este extrem de expresiv si pare real.

Pana si retetele deosebite au personalitate, unul dintre consultantii care si-au dat concursul pentru acest film fiind Thomas Keller, legendarul bucatar-sef al unui celebru restaurant din Napa, French Laundry. El este cel care a desenat unele dintre felurile de mancare apetisante din film.

Atentia pentru detaliu si pasiunea pentru mancare par sa atraga mai degraba adultii decat copiii - acestia vor intelege mai bine "expeditia" lui Remy in cautarea perfectiunii gastronomice. Aceasta deoarece telul lui este atat de usor comparabil cu orice alt scop din viata fiecaruia dintre noi.

Ambitios si fara sa se poata conforma standardelor, Remy nu se multumeste decat cu ce este mai bun. Un deziderat la care ar trebui sa aspiram si noi. Sau, cel putin, de care ar trebui sa ne amintim... "Oricine poate gati" este motto-ul care il inspira pe Remy. "Oricine poate face orice" este motto-ul pe care trebuie sa il retinem. O lectie pretioasa (re)invatata de la un mic rozator dintr-un film animat...

Stiai ca?...

Echipa de animatie a lucrat impreuna cu bucatarul-sef Thomas Keller la restaurantul acestuia, French Laundry, pentru a invata fascinanta arta a gatitului. Keller are si un rol episodic in film - el imprumuta vocea unui client din restaurantul Gusteau in care lucreaza Remy.

Cateva schimbari in ceea ce priveste infatisarea sobolanilor (in special a nasului si a urechilor) au fost facute dupa ce Debbie Ducommun, experta in sobolani, si-a adus propriile animale de companie in departamentele de arta si animatie, pentru ca acestea sa fie observate, iar desenele ulterioare sa corespunda intocmai realitatii.

Pentru a da un aspect cat mai real gunoiului, artistii au cercetat si apoi au fotografiat felul in care legumele si fructele putrezesc in realitate. 15 tipuri diferite de produse au fost lasate sa putrezeasca, dupa care au fost fotografiate, cum ar fi: mere, fructe de padure, banane, ciuperci, portocale, broccoli si salata.

In timpul procesului de realizare a personajelor, sculptorul a creat manual noua mulaje din lut infatisand protagonistul peliculei, Remy. Sase dintre acestea au reprezentat diferite viziuni in materie de design, iar trei au reprezentat diferite ipostaze ale designului final.

Pe fundalul unei scene care se petrece pe strada, se afla un mim. Acesta este personajul "Bomb Voyage" din filmul animat "The Incredibles" (2004), regizat de Brad Bird, cel care este si realizatorul productiei "Ratatouille".

In momentul in care Remy ar trebui sa il "controleze" pe Linguini, acesta face o miscare brusca, in urma careia ii cad pantalonii. Pe lenjeria intima astfel expusa se poate vedea logo-ul "The Incredibles" (2004).

Marca motocicletei pe care o foloseste Colette (Janeane Garofalo), iubita lui Linguini, este "Calahan", asa cum arata logo-ul desenat pe rezervor - aceasta este o referinta la regizoarea de lumini Sharon Calahan.

Incaperea in care Anton Ego isi scrie cronica are forma unui sicriu, iar spatele masinii sale de scris seamana cu un craniu - cat se poate de adecvat, avand in vedere faptul ca Ego scrie cronici "criminale"...

Personajul negativ din acest film este Skinner, cel care incearca sa il prinda intr-o capcana pe micul Remy. In fapt, psihologul comportamental B.F. Skinner este cunoscut pentru "Cutia Skinner", in care sobolanii erau inchisi si invatati sa apese un buton pentru a primi hrana.

Tatal lui Remy, Django (a carui voce este Brian Dennehy), si-a primit numele in onoarea lui Django Reinhardt, faimosul chitarist de jazz belgian, de etnie roma. Acesta a trait in perioada 1910-1953.

Aproape toate filmele Pixar infatiseaza camionul Pizza Planet din "Toy Story" (1995). Camionul se poate vedea pe podul de peste Sena, in secventa in care Skinner il urmareste pe Remy.

Vitrina in care sunt infatisati sobolani morti, prinsi in capcane, chiar exista. Este vitrina "Destruction des Animaux Nuisibles", un centru de exterminare a rozatoarelor care exista inca din anul 1872.

"Colonelul Remy" a fost "numele de razboi" al lui Gilbert Renault, un erou al Rezistentei Franceze din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro