O seara cu Sherezada
Divertisment · Pasiune / De Roxana Totolici, 21.09.2007

In seara zilei de 11 septembrie, in cadrul "Festivalului International George Enescu", a concertat la Sala Mare a Palatului Filarmonica Arturo Toscanini dirijata de Emmanuel Krivin. Repertoriul orchestrei a inclus o selectie din Sherezada, compozite a lui Nikolai Rimsky-Korsakov, si Simfonia numarul 2 a lui Johannes Bramhs. Cu o seara in urma, Filarmonica italiana a interpretat lucrari ale compozitorului roman George Enescu si ale lui Maurice Ravel, in compania dirijorului Lawrence Foster.

Aceste doua concerete au reprezentat prima prezenta a Filarmonicii Arturo Toscanini in Romania. Infiintata in urma cu cinci ani, Filarmonica ce poarta numele marelui dirijor italian a sustinut spectacole, pana in prezent, in Franta, Spania, Germania, Rusia, Ungaria, Turcia, Elvetia, China, Japonia, Statele Unite si Israel. Arturo Toscanini (1867-1957) a fost director artistic si dirijor principal la Scala din Milano intre anii 1898 si 1908.


Prezent in Romania pentru mai putin de doua zile Emmanuel Krivin a avut amabilitatea de a raspunde intrebarilor jurnalistilor cateva minute inainte de repetitia generala. "Sunt foarte onorat sa particip la acest festival a carei reputatie o cunosc. Din pacate nu am timp sa vizitez orasul deoarece sunt nevoit sa plec pentru ca am inca o serie de concerte. Voi reveni ca turist pentru ca vreau sa cunosc aceste locuri. Si eu, ca majoritatea europenilor, cunosc Romania doar din auzite.", a spus marele dirijor francez celor prezenti.


Emmanuel Krivin s-a aratat un cunoscator al marilor nume romanesti, reprezentanti ai muzicii clasice. El i-a amintit pe Sivlia Moarcovici, Anton Lupu, Angela Ghiorghiu si Cristian Badea. "In perioada in care am fost violonist, am avut multi prieteni romani, ei fiind cunoscuti mai ales pentru cantelcele transilvanene", a adaugat Krivin.

De origine rusa, dupa tatal sau, si polonez, dupa mama, Emmanuel Krivine s-a nascut la Grenoble in 1947. Desi a fost atras de mic de orga si muzica simfonica, a debutat ca violonist. La doar 16 ani a primit premiul Conservatorului din Paris si a urmat cursurile Capelei muzicale Reine-Elisabeth unde a studiat cu Szeryng si Menuhin. In aceasta perioada a participat si s-a facut remarcat la competitiile de renume international de la Napole, Londra si Paganini.


In anul 1965, l-a intalnit pe Karl Bohm la Salzbourg, fapt ce a determinat o schimbare in cariera sa. In urma unui accident, a renuntat la arcus si s-a indragostit de bagheta. In perioada 1976-1983, a fost invitat permanent al Noii Orchestre Filarmonice a Radio-France la Paris, timp in care a acompaniat pe unii dintre cei mai mari artisti de renume international si a participat la numeroase concerte televizate. Recunoasterea sa internationala a venit abia in 1983, in urma unui concert in Germania cand a fost aclamat de public.


Apoi au urmat numeroase concerte, in compania formatiilor celebre ca: Berliner Philharmoniker, NDR Hambourg, Gewandhaus din Leipzig, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle din Zurich, London Symphony Orchestra, Olso Philarmonic, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, RAI de Turin, Filarmonica Ceha si Wiener Symphoniker. Timp de sapte ani a fost director artistic al Orchestrei Franceze a Tineretului, iar din 1987 a devenit si director artistic pentru Orchestra Nationala din Lyon.

Repertoriul sau discografic cu Simfonia Varsovia, Bamberger Symphoniker si filarmonica, include opere ale lui Mozart, Richard Strauss si Schoenberg. Cu Orchestra Nationala din Lyon a interpretat mai ales opere din repertoriul francez: Debussy, Ravel, Faur
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro