După 20 de ani: Sebastião și Lélia au schimbat complet un loc distrus, aducând pădurea înapoi"Locul era așa cum eram și eu - totul era distrus. Doar 0,5% din suprafață mai era acoperit de copaci. Atunci soția mea a avut fabuloasa idee să replantăm pădurea. Și când am început să facem asta, atunci toate insectele și păsările și peștii s-au întors și grație înmulțirii copacilor am renăscut și eu – ăsta a fost cel mai important moment", a povestit fotograful.Sebastião și Lélia au fondat Instituto Terra, o mică organizație care până acum a plantat patru milioane de puieți, aducând pădurea înapoi, acolo unde-i era locul. "Poate că avem o soluție", spune Salgado. "Există o singură vietate care poate transforma dioxidul de carbon în oxigen, iar asta e copacul. Trebuie să replantăm pădurea. Avem nevoie de păduri cu copaci nativi. Iar dacă plantăm păduri cu copaci străini de regiunea aceea, animalele nu vin acolo și pădurea rămâne pustie", a adăugat el.


După ani de muncă, asigurându-se că toate soiurile plantate aparțineau zonei, locul a revenit la viață. După 20 de ani, nimic nu mai amintește de pustiul dezolant care domnea acolo - păsările zboară și cântă, iar insectele mișună de colo-colo. În jur de 172 de specii de păsări s-au întors în acest ecosistem, la fel și 33 de specii de mamifere, 239 de plante, 15 specii de reptile și 15 de amfibieni, un Paradis regăsit de soții Salgado.

Proiectul a inspirat milioane de persoane în lupta pentru protejarea mediului și demonstrează că natura se întoarce atunci când oamenii au atitudinea potrivită. "Trebuie să ascultăm cuvintele oamenilor pământului", a explicat Salgado. "Natura este Pământul și alte lucruri, iar dacă nu vom avea o întoarcere spirituală către planeta noastră, mă tem că suntem pierduți", a adăugat fotograful.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro