Michael Bolton - un spectacol desavarsit si miracolul iubirii exprimate prin muzica
Divertisment · Vedete / De Carmen Oprea, 23.12.2005

Fiica cea mare a Majestatilor Lor Regele Mihai I si Regina Ana ai Romaniei, Altetea Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei este casatorita cu Altetea Sa, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen. Alaturi de tatal sau, Principesa a creat Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, organizatie nonguvernamentala al carei principal scop se axeaza pe dezvoltarea societatii civile. Implicata activ in diferite proiecte, Altetea Sa Regala, Principesa Margareta marturiseste ca se simte implinita "atat ca fiinta, cat si ca membra a Familiei Regale" prin ceea ce face.


- In ciuda sobrietatii si distantei impuse, in mod normal, de Casa Regala, sunteti naturala si prietenoasa. Pe cine mosteniti pe aceasta filiera?
Imi place sa fiu in legatura permanenta cu cei din jurul meu. Respect oamenii si mai ales pe cei care lupta sa dovedeasca ca lucrurile pot fi facute mai bine pentru ei si pentru cei din jur. Aceasta atitudine este o caracteristica a intregii mele familii.

- Incepand cu anul 1989, ati renuntat la Organizatia Natiunilor Unite pentru a va alatura Majestatii Sale Regelui Mihai I in lupta dusa pentru cauza romaneasca. De ce aceasta decizie?

Dragostea pentru Romania si oamenii sai mi-a fost insuflata cu precadere de tatal meu, Regele Mihai si de bunica mea, Regina Elena. Venise momentul sa dovedesc aceasta dragoste. Am infiintat Fundatia dupa prima mea vizita in Romania. Ziua de 18 ianuarie mi-a schimbat viata. Romania nu mai era acel taram interzis pentru mine si familia mea, ci tara mea. M-am simtit acasa. Am stiut ca Romania are puterea sa renasca.

- Sunteti licentiata in Sociologie, Stiinte Politice si Drept International a Universitatii din Edinburgh, Scotia. Cat de mult va ajuta formatia profesionala - specializarea in sociologie medicala si sanatate publica - in activitatile intreprinse de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei?

Ma implic foarte mult in mod direct in activitatile Fundatiei. Mi-am dorit foarte mult sa folosesc cunostintele si relatiile construite in timp pentru a contribui la dezvoltarea tarii mele.

Si experienta anterioara de studii si de lucru m-a ajutat sa inteleg mai bine contextul social si economic din Romania si felul in care tara noastra se pozitioneaza in lume. Pentru Fundatie este important sa abordeze proiecte care sa duca la bunastarea intregii comunitati. Avem astfel activitati care vizeaza partea de educatie si sprijin pentru sanatate, proiecte de dezvoltare a capacitatilor sau proiecte culturale si ne gandim acum la proiecte de dezvoltare economica.


- Cat de multe obiective au fost atinse de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei?
Misiunea Fundatiei este de a actiona ca un catalizator pentru dezvoltarea potentialului uman, in spiritul demnitatii, solidaritatii si promovarii talentului si valorilor culturale romanesti. Fundatia dezvolta proiecte in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile, sanatatii si culturii, proiecte care contribuie la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei.

Obiectivele noastre organizationale au fost atinse prin proiecte diverse. Doar cateva exemple cu rezultate foarte bune sunt Centrul Comunitar Ghencea, proiect desfasurat in parteneriat cu Asociatia Sf. Arhidiacon Stefan, in care se desfasoara activitati cu persoane in varsta si copii, proiectul de dezvoltare a comunitatii din Chilia Veche - unde, dupa renovarea si dotarea cu echipamente medicale moderne a dispensarului din comuna in anul 2004, am continuat sa sustinem un program de asistenta medicala primara deosebit de apreciat de oameni, iar anul acesta am sprijinit financiar crearea unui atelier de mestesuguri traditionale, care sa permita tinerilor sa dezvolte abilitati in acest domeniu. Un alt exemplu este proiectul "Pot fi independent", care se adreseaza tinerilor cu dizabilitati din Breaza si Plopeni, carora dorim sa le oferim sansa de a dezvolta abilitati de viata independenta.

Proiectele noastre sunt mult mai multe si despre ele sau echipa Fundatiei puteti afla detalii pe pagina noastra web: www.principesa-margareta.ro.

- Printre alte scopuri, Fundatia Altetei Voastre Regale, ce are sucursale in sase tari, promoveaza si tinerii talentati. Ce parere aveti de viata culturala din Romania, de tinerele talente?
Viata culturala este extrem de importanta pentru dezvoltarea societatii romanesti si a imaginii Romaniei. Am investit in proiecte care sa ajute tinerii talentati sa se faca remarcati si sa se dezvolte, am acordat burse de creativitate tinerilor care au demonstrat capacitatea de a dezvolta proiecte inovative, cu impact asupra comunitatii din care fac parte. Am mare incredere in acesti tineri care isi dedica timpul si energia pentru a fi cei mai buni si pentru a aduce ceva nou si bun in cultura noastra.

Cred ca tara noastra are sansa sa aiba o viata culturala bogata si efervescenta. Noul si vechiul se impletesc minunat si se creeaza astfel cadrul pentru noi proiecte si expresii culturale, ceea ce este intotdeauna bine. Cativa dintre tinerii sustinuti de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei din Romania, dar si din Anglia, Franta, Elevetia, Belgia si SUA sunt acum parteneri de care suntem mandri: tanarul scriitor Nicolae Dragusin, pictorii si artistii fotografi Maria Savulescu, Codruta Bucsineanu, Dimitrie Stefanescu sau Andrei Dinu, Matei Teodorescu si Oliviu Constantinescu, in domeniul muzicii.

- Ce sfat puteti da oamenilor pentru a gasi puterea necesara pentru a incepe o noua zi?
Sa aiba incredere in ei insisi si in puterea lor de a schimba lucrurile in bine. Fundatia ma implineste atat ca fiinta, cat si ca membra a Familiei Regale. Activitatile ei promoveaza valorile familiei mele: armonie, demnitate, responsabilitate. Ma simt puternica atunci cand reusesc sa fac un copil sau un batran sa zambeasca.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro