Conform studiului facut de Discovery Networks, barbatii romani doresc sa fie capabili de a se auto-defini prin activitatile la care participa in afara serviciului. Ei considera "timpul petrecut cu sine" o exprimare a indentitatilor lor mai moderne. Dar in ce se traduce acest timp al barbatilor tineri "petrecut cu sine"? Ar fi activitatile fizice, vizionatul de filme si stiri la tv, ascultatul de muzica, cititul de carti - activitati foarte convenabile si accesibile. Potrivit unui studiu Eurostat facut in 2006 in ceea ce priveste modul in care este distribuit timpul femeilor si al barbatilor in Europa, barbatii au in medie 45 de minute libere in plus pe zi fata de o femeie.


"Barbatul se intoarce catre sine, incepe sa descopere ca e placut sa se ocupe de sine si sa aiba o viata sociala: sa mearga la o sala de sport, sa iasa cu prieteni la o bere, usor, usor se intereseaza sa aiba o infatisare cat mai interesanta, sa investeasca mai mult in garderoba (in acest mod imaginea de sine se imbunatateste, creste increderea in propriile forte, iar sansele de cucerire a sexului frumos e mai mare)", afirma Cristina Voicu, psihoterapeut de orientare psihanalitica.

Studiul realizat recent ne-a mai dezvaluit si faptul ca aceasta generatie de barbati romani tineri are o legatura stransa cu performantele digitale, apreciind felul in care tehnologia digitala ii ajuta sa realizeze si sa experimenteze mai multe, mai rapid, usurandu-le vietile. Dar exista si reversul medaliei: cei care au integrat multa tehnologie in vietile lor incep sa resimta stresuri si frustrari noi, deoarece viata lor devine din ce in ce mai perturbata de aceste tehnologii. "Ultimul articol de tehnologie care m-a impresionat a fost un telefon mobil care era numai telefon - fara jocuri, aparat de filmat, fara mail, numai un telefon. Foarte impresionant.", spune Cosmin, 30 de ani.


Ideea de a fi "un barbat adevarat" este caracterizata printr-un comportament de risc, cum ar fi fumatul, bautul si practicile sexuale nesigure. Potrivit studiului, multi barbati tineri se feresc sa isi ingrijeasca sanatatea, deoarece ingrijirea, in general, este perceputa ca o indeletnicire "femeiasca". "Cand ne uitam la statistici legate de boli specifice, cum ar fi bolile de inima, cancerul de colon si prostata, barbatii sunt afectati mai frecvent. In ziua de azi, sanatatea este strans legata de stilul de viata. Un factor general care inhiba barbatii in a se ingriji de sanatatea si corpul lor este faptul ca sunt barbati. De fapt, acest lucru creeaza iluzia potrivit careia corpurile lor sunt masini puternice, impenetrabile.", spune Brendan Gough, director Adjunct si director al centrul de Studii de Sexe Interdisciplinare si Conferentiar Senior in Psihologia Calitativa. Le place sa arate bine, dar totusi sanatatea este de neglijat... Cine sa ii mai inteleaga?...


Potrivit studiului, calatoriile reprezinta unele dintre cele mai mari aspiratii printre barbatii tineri din Romania, iar autenticitatea si implinirea sunt doua sfere de care se declara foarte atrasi. In absenta unor imagini pozitive ale masculinitatii, barbatul obisnuit este portretizat de mass-media fie ca hedonist in cautare de placeri, fie drept un caracter amenintator, periculos. "Media promoveaza acel gen de masculinitate macho, prin prezentarea barbatului macho ca barbat de succes - un barbat care are atat amanta, cat si o familie.", este de parere Adriana Baban, profesor de psihologie.
  • carmen, joi, 17.02.2011 13:27
    pt marin

    sal.in primul rand as dori sa te intreb daca nu te superi...daca o iubesti asa de mult cum ai ajuns la faza de despartire????dar totusi incearca sa ii dovedesti ca o iubesti cu adevarat,aratai ca meriti sa mai stea langa tine,poate un cadou semnificativ are succes,sau spunei ca tiai dat seama ce inseamna ea pt tine cat este de importanta..femeilor le place sa fie mereu alintate,in centrul atentiei.etc...daca te iueste si ea la fel de mult pe cum o iuesti va dispusa sa iti acorde o noua sansa.Dar atentie nu o sufoca cu parerile de rau ca poate ai sa pierzi si mai mult..poate are nevoie de timp.ITI DORESC MULT SUCCES.

  • angi74, vineri, 17.10.2008 12:19
    Prietenii?

    Daca iti doresti sa-ti petreci tot timpul alaturi de prieteni si nu-ti doresti sa fii impreuna cu sotul(sotia), atunci ramai cu prietenii. Nu ai nevoie de sot(sotie). Pentru nopti fierbinti sunt locuri speciale si nu te doare capul.Nimeni nu spune sa-ti lasi prietenii, dar timpul petrecut cu ei trebuie sa fie limitat daca nu il(o) include.Casatoria implica multe, mai ales cand apare si un copil, se schimba prioritatile, asta e sensul vietii. Fiecare varsta cu trairile ei. Un copil este dar de la Dumnezeu, nu-ti trebuie foarte multi bani sa-l cresti( nu toti sunt bogati) si daca il faci sa intelaga asta nu iti va fi greu . E bine sa-i poti oferi multe, dar nu chiar totul . Sa invete sa respecte si sa iubeasca e mai important decat sa invete ca banii cumpara totul.

  • angi74, joi, 16.10.2008 21:38
    Degradant

    Nu ne trebuie manuale de "utilizare", nu exista retete, fiecare individ e unic. Nu suntem roboti , avem suflet. Toate vin la momentul potrivit.

  • viorica, miercuri, 15.10.2008 10:02
    lipsuri financiare

    MAREA MAJORITATE A CUPLURILOR NU FAC PASUL DE A SE CASATORII DIN CAUZA OBISNUINTEI DE A TRAI LIBER FARA OBLIGATII SAU DIN MARI LIPSURI FINANCIARE SAU A LIPSEI UNEI LOCUINTE DACA SE POATE A LOR NU SA FIE CU INTREAGA FAMILIE, CASATORIA ACUM SE FACE MAI MULT DIN INTERES PREA PUTIN DIN DRAGOSTE SAU AFECTIUNE UNUL FATA DE CELALALT, DE ACEEA FETELE SE CASATORESC ORI PREA DEVREME CU BARBATI MAI BATRANI ORI MULT MAI TARZIU CU PERSOANE CAM DE ACEEASI VARSTA DAR DUPA CE AU FACUT O FACULTATE SAU AU O SITUATIE FINANCIARA MULT MAI BUNA CA IN TINERETE

  • marin, marţi, 14.10.2008 23:20
    frica

    o iubesc prea mult,nu vreau s-o pierd.mi-e teama ca nu ma recunosc? la un pas de despartire as dori sa stiu cum se cucereste, (domina) femeia-berbec

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro