De ce se sărută oamenii?
Gândește-te la primul tău sărut. Probabil că ți-l vei aduce aminte mereu, dar este probabil ca toate emoțiile acelui moment să fi fost mai intense decât sărutul în sine.
Este posibil să fii una dintre persoanele norocoase care au avut fluturi în stomac sau poate că a fost vorba pur și simplu despre un schimb de salivă incomod și neplăcut, care te-a făcut să te întrebi de ce ai fost atât de încântată de acest moment. Chiar dacă primul tău sărut a fost mai puțin decât plăcut, nu ai eliminat sărutatul din viața ta. Ai experimentat mai departe. Cu toate acestea, probabil că nu te-ai întrebat vreodată de ce se sărută oamenii. Spre deosebire de pisici și câini care se ling pentru a-și arăta afecțiunea, de ce au recurs oamenii la contactul gură la gură? Oamenii sunt una dintre singurele specii care au acest comportament. Iată de ce se sărută oamenii!
Care sunt motivele pentru care se sărută oamenii?
Teoria sărut-hrănire
Sărutul a fost considerat mult timp drept un model evolutiv cultural al lumii occidentale. Dar în 1915 doi cercetători au observat cimpanzeii adulți care se hrăneau reciproc prin sărut. Sărutul-hrănire sau premasticarea reprezintă actul de a mesteca mâncarea, care este trecută apoi în gura altcuiva. Oricât de ciudat ar suna, nu este un lucru pe care îl fac doar oamenii. Oamenii, în anumite părți ale lumii, apelează la același procedeu cu bebelușii lor.
Aparent, premasticarea și sărutul apelează la modele de mișcare similare. Astfel, a fost teoretizat faptul că sărutul ar putea să provină de la hrănire. Într-un context mai larg, acesta este potrivește cu regula generală conform căreia comportamentul matern devine adesea ritualizat în modele care sunt folosite pentru a exprima afecțiunea sau pentru a crea legături.
Primul sărut
Sărutul sau cel puțin modul pe care îl cunoaștem în prezent este destul de nou. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit dovezi că oamenii făceau ceva în genul sărutului modern cu 3.500 de ani în urmă. Potrivit acestora, textele hinduse vedice sanscrite descriau sărutul ca inhalarea sufletului celuilalt. Chiar și cu 500 de ani mai târziu, sărutul a fost descris în perioada sanscrită Mahabharata. De fapt, chiar și cuvântul "sărut" provine din India. Rădăcina cuvântului englez "kiss" este derivată din cuvântul "kus", folosit în India. Primul sărut s-ar putea să fi avut loc în această țară din Asia de Sud.
Sărutul transmis de romani
După ce a apărut în India, cercetătorii cred că practica sărutului a început să se răspândească pe tot globuul datorită lui Alexandru cel Mare și a armatei sale masive. Din moment ce acesta cucerise cea mai mare parte a lumii cunoscute atunci, sărutul era capabil să călătorească destul de departe. Se crede că practica sărutului a devenit foarte răspândită în Roma. Romanii își sărutau partenerii sau iubiții, familia și prietenii, precum și conducătorii. Aceștia făceau o diferență între sărutul pe o parte sau pe obraz (oscolum) de un sărut pe buze (basium) și un sărut pasional (savolium). Roma a fost și locul în care s-a născut sărutul din ziua nunții.
Totuși, atunci când a căzut Roma, sărutul ca gest romantic a dispărut. Abia după o mie de ani, sărutul și-a găsit drumul către romantism. Sărutul lui Romeo și al Julietei este o emblemă a acestei mișcări, încercând să sărbătorească dragostea romantică.
În ciuda tuturor cercetărilor fascinante pe tema sărutului, încă nu se știe dacă acesta este un comportament natural sau învățat. Teoria hrănirii arată că sărutul este un comportament învățat. De asemenea, faptul că majoritatea animalor nu se sărută poate semnifica faptul că acest comportament este învățat. Cu toate acestea, unele animale se sărută, chiar și cele care nu prezintă semne de afecțiune. De asemenea, este adevărat că nu toată lumea are dorința înnăscută să se sărute.