In cazul in care problema este strict medicala, in mod sigur sexologul va gasi raspunsurile corecte, prin intermediul unor analize si prin anamneza, istoria relatata de tine ii va permite sa se orienteze in multimea cauzelor posibile.

In ziua de azi o amploare tot mai mare a luat-o tratamentul farmaceutic. El are avantajul unei interventii foarte rapide, care in timp poate (sau nu) sa fixeze problema si sa ajute la depasirea starii.

Tratamentul terapeutic este un domeniu care are o complexitate cel putin la fel de mare ca si interventia medicala. In momentul eliminarii cauzei pur organice, subiectul poate deveni un element al interventiei psihoterapeutice. Eficienta unei astfel de metode este crescuta deoarece sunt multiple interventii posibile. Vom incerca sa creionam cateva din formele de interventie posibile, urmand ca voi sa ma directionati in ceea ce ati vrea sa cititi in numerele viitoare in cadrul acestei serii de articole, denumite "sex files".


Interventia terapeutica la nivel de cuplu se adreseaza atunci cand problematica este la nivelul matricei de cuplu. Aceste interventii sunt binevenite nu numai in cazurile de impotenta dar si in numeroase cazuri de insatisfactie sexuala, atat ale barbatului cat si ale femeii.

Pentru ca aceste sedinte sa fie posibile este necesar acordului partenerei de a participa la astfel de momente. Spre exemplu exista un caz al unui cuplu, el in varsta de 23 ani, ea 21, in care lucrurile mergeau perfect doar ca in momentul in care se ajungea in dormitor, barbatul intra intr-o stare emotionala puternica care conducea la un blocaj psihologic ce se concretiza in "refuzul" erectiei. Starea emotionala era suficient de puternica. In prima intalnire s-a discutat despre oportunitatea organizarii unei sedinte de cuplu in care sa fie prezenta si partenera protagonistului. Acordul ei a condus la desfasurarea unui numar mic de sedinte in care ceea ce s-a avut in vedere a fost structurarea unui spatiu adecvat unei manifestari emotionale oportune. Emotionalul juca pentru aceasta persoana o stare de anxietate, ce avea la baza o stare de inferioritate, de teama de pierdere a partenerei.


Aici era vorba despre anxietatea care conducea la simptom. Problema anxietatii este una larg raspandita iar necesitatea specifica lucrului in psihologia de actiune se intemeiaza pe regasirea cadrului de spontaneitate. Rolul partenerei a fost decisiv in conturarea unei asemenea stari. De fapt ce a facut partenera in cadrul celor cateva sedinte:

- a structurat un spatiu primitor, personalizat, utilizand materialele existente in cadrul settingului de actiune (pernute, paturi, mici jucarioare, etc.) - un spatiu pentru el si pentru ei;

- a gasit forme de comunicare in care sa-i exprime exact ceea ce simte, ce isi doreste de la el. Au insistat asupra temei de a o pierde;
- au gasit forme de comunicare in care starile de tandrete si de manifestare a sentimentului de iubire erau de tip verbal si non-verbal;
- el a fost condus spre ceea ce simte ea catre el.

Toate acestea au fost posibil sa se intample repede pentru ca acest cuplu era foarte dornic sa depaseasca rapid situatia. De asemenea, exista convingerea ei ca totul va fi bine, astfel cei doi s-au implicat, erau motivati, decisi. Au fost dispusi sa incerce ceea ce aveau de facut pentru ca toate sa functioneze.

Poate pentru ca nunta lor era programata peste doua luni de la data primei contactari...

De ce am preferat sa-ti relatez acest caz? Pentru ca ceea ce s-a intamplat cu acest cuplu in cadrul sedintelor de lucru poti sa incerci sa faci si tu acasa, cand viata sexuala nu functioneaza. Unul din principiile psihologiei de actiune spune ca oamenii au datoria de a-si rezolva singuri problemele iar atunci cand simt (sau ocnstata) ca nu pot singuri, pot apela la profesionisti.
  • denisasangereanu, vineri, 17.10.2008 10:43
    pt timofte daniel

    urmareste in wikend emisiunea de la euforia si o sa ai multe de invatat incepe tirziu adica dupa 12 noaptea si se numeste 'si dragostea se invata' ai sa fi placut surprins cite chestii interesante vei auzi si vedea.

  • timofte daniel, miercuri, 08.10.2008 21:51
    ejaculez repede

    am 36 ani si ejaculez foarte repede ce pot face ptr a nu mai ejacula asa de repede astept raspuns multumesc

  • Dumitru Coman, sâmbătă, 01.03.2008 20:15
    sexul la varsta de peste 65 ani

    Daca medical sau tratamente prin clinica O. N. se mai poate interveni , pentru a , avea o erectie buna , interventia in ejacularea precoce. In concluzie daca la o varsta mai inaintata , se mai poate spera ceva. Va multumesc anticipat.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro