Cum să scapi definitiv de punctele negre
Frumuseţe · Cosmetica / 19.02.2019

Poate îți cureți pielea cu atenție, aplici măști faciale de două ori pe săptămână și folosești creme hidratante zilnic, dar cu toate acestea, te confrunți cu apariția punctelor negre pe nas, bărbie sau obraji.

"Punctele negre sunt cunoscute drept comedoane deschise și apar atunci când sebumul (substanța uleioasă produsă de piele) și celulele moarte de piele se acumulează în interiorul porilor. Pentru că nu este acoperit de piele, vârful 'dopului' se oxidează, devenind negru", declară pentru womenshealthmag.com cosmeticiana Jennifer Rock.

De ce apar punctele negre?


"Ca orice formă de congestie a pielii, punctele negre pot fi cauzate de numeroase lucruri, precum excesul de sebum sau o problemă în procesul de exfoliere a pielii. Din experiența mea, am observat că pot fi agravate de tipul de machiaj folosit"
, mai spune specialistul.

Cum să scapi de punctele negre


Curățare dublă


"Atunci când porți machiaj zi de zi și colectezi la suprafața pielii particule de poluare și impurități din aer, trebuie să-i oferi tenului a dublă curățare", spune Jennifer Rock. O metodă eficientă de curățare este demachierea cu apă micelară, apoi spălarea feței cu o loțiune special concepută pentru curățarea tenului.

Folosește acid salicilic


Curățarea corectă trebuie urmată de un alt pas important. Este vorba despre folosirea acidului salicilic. "
Acidul salicilic este un beta hidroxi acid solubil în apă care are efect exfoliant, care accelerează procesul de reînnoire celulară, dizolvând în același timp acumulările din interiorul porilor", spune Rock. Specialista recomandă folosirea unui produs cu acid salicilic o dată la două, trei zile, aplicat seara, după demachierea și spălarea tenului.

"Acidul salicilic este o alegere excelentă pentru pielea predispusă la apariția punctelor negre. Iar motivul este acela ca beta hidroxi acizii, precum acidul salicilic, previn blocarea porilor
", declară medicul dermatolog Dennis Gross.

Alege cu grijă crema hidratantă


"Dacă ești predispusă la apariția punctelor negre, ai grijă ca produsele de îngrijire și cele de machiaj pe care le folosești să nu fie comedogenice. Asta înseamnă că ingredientele pe care le conțin nu blochează porii", spune Jennifer Rock.
"Cremele grase, concepute pentru pielea matură sau uscată, conțin de obicei ingrediente precum uleiuri din plante care sunt excelente atunci când sunt folosite pentru tipul de ten pentru care au fost concepute, dar care pot bloca porii atunci când sunt aplicate pe tenul gras sau predispus la acnee și puncte negre
", adaugă specialista.

Evită scrubul


Probabil ai încercat tot felul de amestecuri exfoliante pentru piele. Dar pentru tenul cu probleme, scrub-ul sau exfolierea mecanică a pielii nu este o opțiune bună. "Deși exfolierea delicată poate fi utilă în unele cazuri, ar trebui evitată dacă ai pete roșii sau iritate pe piele pentru că le poate agrava", spune medicul dermatolog Justine Kluk. "Recomand evitarea în totalitate a unui scrub sau a unui exfoliant dacă folosești un produs cu acizi, retinol sau retinoizi pentru că riști să exfoliezi excesiv pielea și să o iriți", mai spune medicul.

Nu sări peste hidratare


"Numeroase persoane care au pielea grasă sau predispusă la apariția punctelor negre renunță la hidratare. Dar acest lucru înseamnă că vor continua să aibă puncte negre, iar pielea lor va fi și deshidratată", spune Jennifer Rock.

Alege machiaj mineral


Folosește cu prudență fondurile de ten cu acoperire mare, corectoarele și pudrele pentru fixarea machiajului. "Deși corectoarele, fondurile de ten și pudrele cu putere mare de acoperire creează de la distanță iluzia unei pieli uniforme, acestea acționează precum cimentul, blocând porii", spune medicul dermatolog Anita Sturham.

"Acest blocaj reține în interiorul porilor sebumul, bacteriile și celulele moarte de piele, ceea ce duce apoi la formarea punctelor negre", completează medicul.

"Machiajul 100% mineral rămâne la suprafața porilor, în loc să pătrundă în interiorul lor, este un antioxidant natural, hidratează pielea și are un efect de protecție împotriva luminii solare", spune cosmeticiana Jennifer Rock. 

Nu deveni dependentă de tratamentele profesionale


Nu ar trebui să consideri tratamentele faciale drept soluția magică pentru punctele negre. "Îngrijirea pielii acasă este cel mai important pas", spune Jennifer Rock. "Îngrijirea tenului acasă este precum spălatul pe dinți - trebuie să o practici în fiecare zi. Tratamentele de la salon ar trebui privite ca pe detartrajul bianual al dinților. Nu te poți baza pe ceva ce faci sporadic pentru a-ți menține porii liberi întreg anul. Nu este practic", mai spune specialista.
 
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro