6. Nu există continuitate în folosirea medicației antiacnee
Medicația antiacnee nu este eficientă dacă este aplicată de două sau trei ori pe săptămână. Dacă încercați să compensați pentru zilele când ați uitat, vă veți irita și mai mult pielea, iar coșurile nu se vor vindeca mai repede, pentru că pielea poate absorbi doar o anumită cantitate din ingredientele active ale produsului, indiferent de cât de mult aplicați. „În principiu, produsele anti-acnee au un efect de 6 până la 12 ore, de aceea ar trebui să fie aplicate pe toată durata tratamentului de 2 sau 3 ori pe zi. Utilizarea în exces a tratamentului contra acneei, în speranța că aceasta se va vindeca mai repede, nu face altceva decât să agraveze problema”, explică dr. Andreea Stancu.
7. Nu folosiți cremă hidratantă pentru că aveți pielea grasă
Dacă aveți pielea lucioasă sau cu o tentă grasă, nu înseamnă că nu trebuie hidratată. După ce vă spălați pe față, pielea este relativ uscată și indiferent ce produs de curățare ați folosi, tot veți pierde din nivelul de hidratare. De aceea este nevoie să folosiți o cremă potrivită tipului de ten pentru a o proteja și a o pregăti pentru machiaj. „Orice tip de ten necesită hidratare, mai ales dacă tratamentele pentru acnee afectează gradul de hidratare cutanată, în special medicamentele pe bază de retinoizi. În cazul tenul acneic recomand folosirea produselor neuleioase care nu astupa porii. La fel ca și în cazul expunerii la soare, atunci când tenul nu este hidratat, mecanismele lui naturale vor încerca să corecteze deshidrtarea producând sebum în exces, deci tenul devine şi mai gras”, adaugă dr. Andreea Stancu.
8. Folosiți apă fierbinte
Dacă petreceți prea mult timp în cadă sau sub duș, nu vă veți hidrata pielea așa cum aparent ați crede, ci veți pierde din ingredientele vitale ce o mențin hidratată. De aceea atunci când faceți duș, baie sau vă spălați pe față ar trebui să folosiți apă călâie.
9. Atenție la accesorii
Telefonul, perechea preferată de ochelari, eşarfele şi pălăriile, toate sunt pline de bacterii şi reziduri culese de pe piele și păr. Curăţaţi bine faţă după ce aţi dai jos accesoriile şi spălați-le regulat. Dacă purtați ochelari de vedere, praful, sebumul și pielea moartă se strâng pe rame, așa că țineți mereu în geanta şerveţele dezinfectante pentru a-i curăţa uşor şi rapid, dar și șervețele care absorb sebumul pe care să le folosiți de-a lungul zilei.
10. Prelungiți perioada până când mergeți la medicul dermatolog
„De cele mai multe ori pacienții vin după ce acneea a devenit deja dureroasă și a cauzat cicatrici excesive. Un plan corect de tratament este cel indicat de dermatolog şi care se adresează formei de acnee, suprafeţei pe care se extinde boala şi afecţiunilor asociate (uneori e necesar şi consult endocrinologic, ginecologic). Decât să cheltuiască bani pe produse care le pot chiar agrava condiția, sfatul meu este să-și rezerve 100 lei pentru un consult dermatologic la clinică unde pot primi tratamentul corespunzător care chiar să dea rezultate”, explică dr. Andreea Stancu, medic dermatolog la
Clinica Hexi Med.